ß
Stiati ca exista o rasa de purcei a caror carne le e recomandata chiar si cardiacilor? Se cheama "mangalita" si pentru ca e atat de sanatos a mai fost poreclit si "porcul-somon". Si provine din Romania.
Mangalita este o rasa creata acum mai mult de doua veacuri, prin incrucisarea unor rase de porci originare din Ungaria cu mistreti. Se pare ca Mangalita a fost obtinuta prima data pe mosia de al Chisineu-Cris (azi in judetul Arad) a arhiducelui Iosif Anton, al saptelea copil al imparatului austriac Leopold al II-lea.
Potrivit specialistilor de la Institutul de Cercetari Alimentare, carnea de mangalita are atat vitamine, cat si acizi grasi nesaturati – adica grasimile “bune” – in aceeasi proportie ca uleiul de masline, laptele de mama sau somonul. Asa incat nu-i de mirare ca aceasta rasa a fost poreclita “uleiul de masline cu patru picioare” sau “porcul-somon”.
Mangalita a fost crescuta initial pentru slanina sa, care e la fel de gustoasa ca orice slanina de porc doar ca e mult mai sanatoasa, insa si carnea este foarte buna, mai ales gatita la cuptor, cu ierburi aromate. Se spune chiar ca reteta initiala a vestitului salam de Sibiu utiliza doar carne de la scroafe din aceasta rasa.
Si atunci de ce nu este mai raspandita Mangalita si mancam in schimb carne de porc grasa? Motivul e acela ca autoritatile comuniste, dar si marii agricultori capitalisti, au ajuns la concluzia ca da prea putina carne comparativ cu alte rase, face putini purcei si creste mai greu. De pilda, un porc din rasa York, Landrace ori Marele Alb ajunge la 100 de kilograme in doar o jumatate de an in timp ce Mangalita, in 15 luni. Asa incat, desi a fost creata pe teritoriul tarii noastre, Mangalita a disparut din Romania in anii ’60.
Reintoarcerea la alimentatia sanatoasa i-a convins insa si pe fermierii romani sa redescopere aceasta rasa, care deja la vecinii din Ungaria este foarte populara. Asa ca in clipa de fata avem deja in tara aproximativ 35.000 de purcei din aceasta rasa iar carnea lor incepe sa se gaseasca si in supermarketuri si hipermarketuri. E o afacere buna si pentru fermieri, deoarece pe carnea de Mangalita obtin un pret dublu fata de cel normal pentru carnea de porc, dar si pentru cumparatori, deoarece mananca un produs mult mai sanatos.