ß
In editia din 24 mai a emisiunii \"Te vezi la Stirile Pro Tv\" difuzata incepind cu ora 13:15, telespectatorii il vor urma pe Cristian Tabara la manastirea Bistrita, locul unde staretul acestui lacas de cult i-a marturisit despre martiriul monumentelor istorice romanesti.
Fara a dori sa realizeze o ancheta, ci doar sa constate care este situatia reala in care se afla monumentele istorice ale patrimoniului national, Cristian Tabara a ascultat confesiunea parintelui Luca Diaconu, staret licentiat si in arta crestina, care, mai bine de 20 de ani, s-a luptat cu o “caracatita” mai putin vizibila si cunoscuta: mafia restaurarilor de monumente istorice.”Pot sa spun ca e o traditie in acest domeniu, o traditie a coruptiei”, crede staretul Diaconu, care descrie drumul sinuos al banilor catre firmele restauratoare, care apoi subcontracteaza alte si alte firme, pina cind urma lor dispare si banii care trebuiau sa fie folositi pentru restaurarea propriu-zisa se diminueaza simtitor.
Este cazul bisericii Strei, din Tara Hategului, superba ctitorie atestata inca din anul 1392, construita din porunca cneazului Ambrozie, un boier roman al locului. Ceea ce a construit boierul cu mare truda, in secolul al XIV-lea, a naruit delasarea si coruptia urmasilor lui din secolul XX. Caci, in 1999, Ministerul Cuturii si Cultelor aloca 460 de milioane pentru restaurarea acoperisului bisericii din Strei. Firma autorizata din zona si-a insusit suma si pentru 60 de milioane subcontracteaza lucrarea unui antreprenor din Strei, care, la rindul lui angajeaza un muncitor pentru suma de 20 de milioane de lei. Garantia acordata lucrarii a fost de un singur an, dupa care tot ceea ce s-a reparat s-a stricat din nou. Drept pentru care, in momentul actual, prin acoperis ploua, bate vintul, sau soarele, iar unul din importantele monumente istorice din tara se apropie cu pasi repezi de ruina.
In aceeasi situatie se gaseste si biserica din Santamaria Orlea, care are cea mai veche picture murala din tara, dar biserica din Colt, situata linga cetatea Colt, care se presupune ca l-ar fi inspirat pe Jules Verne pentru “Castelul din Carpati”.
Despre asezaminte de spiritualitate martirizate de coruptie, bani care nu ajung acolo unde este nevoie de ei, stareti care trebuie sa accepte cu durere o realitate injositoare, dar si alte subiecte legate de aceasta tema, telespectatorii Pro Tv vor afla din editia din 24 mai a emisiunii “Te vezi la Stirile Pro Tv”.
Gallery