Incidentele in care au fost implicati unii romani plecati in tarile straine au lasat o pata pe imaginea Romaniei, astfel ca se intampla adeseori ca multi dintre conationalii de peste granite sa aiba de suferit din cauza stereotipurilor si prejudecatilor pe care occidentalii le au despre tara noastra.
Alina Serban, o talentata tanara actrita de etnie roma, reuseste insa cu succes sa schimbe mentalitatea strainilor cu privire la Romania. Tanara a absolvit cursurile Royal Academy of Dramatic Art, din Londra, si joaca pe scenele capitalei britanice. In timpul liber, Alina scrie piese de teatru si a vorbit, intr-un interviu acordat adevarul.ro, despre cum incearca sa lupte contra stereotipurilor.
Pentru Alina, momentul crucial a fost la 17 ani, cand mama sa a fost inchisa. Atunci, tanara si-a promis ca isi va lua viata in propriile maini.
Cinci ani mai tarziu, Alina a absolvit Universitatea Nationala de Teatru si Cinematografie si a petrecut un semestru la prestigioasa universitate Tisch School of Arts, in New York.
"Am facut un spectacol stradal aici impotriva expresiilor pe care le consider profund jignitoare si care, din pacate, au intrat in limbajul comun. Pe mine, personal, ma dor si pe foarte multi romi. Sunt multe, nu as vrea sa le numesc, pentru ca nu vreau sa intaresc stereotipurile. Am facut improvizatie, teatru de papusi in gradinite. Era foarte interesant, la una din gradinite i-am intrebat pe copii ce ar trebui sa invatam din asta. Mi-a raspuns unul dintre ei: Ca nu ar trebui sa deschidem usa unui tigan. Am fost la ei si le-am spus: Eu sunt de etnie roma. Cu mine v-ati juca?”, a povestit Alina Serban.
Hotararea de a lupta impotriva stereotipurilor a facut-o pe tanara actrita sa creeze proiecte care deschid minti, precum "I declare at my own risk / Declar pe propria raspundere", o piesa prin care exploreaza trairile si schimbarile din adolescenta unui copil de etnie roma fortat sa-si asume identitatea.
“Dupa ce am vazut cum suntem acolo portretizati – mai e si valul asta de exotism, am fost intrebata de foarte multe ori daca sunt Esmeralda, daca stau in caravane, la ce varsta am inceput clasa intai – am decis sa o pun in scena”, s-a confesat tanara actrita. Reactiile pozitive au venit nu doar din partea persoanelor de etnie roma, ci si din partea altor minoritati care se confrunta cu discriminarea.
“Spectacolul e un vis al meu din 2006 si am avut doua variante ale acestuia. E o poveste cu care multi au empatizat, pentru ca nu e vorba numai despre o fata roma. Au venit oameni din comunitatea gay si mi-au spus: Sa ai curaj, ma reprezinti si pe mine! La urma urmei, a-ti asuma identitatea este un pas care nu ar trebui sa fie greu, dar intr-o societate in care primeaza stereotipurile este”, a aratat actrita.
Gallery