ß
  • PRO TV
  • STUDIU: Creierul este stimulat cateva zile la rand dupa citirea unui roman

STUDIU: Creierul este stimulat cateva zile la rand dupa citirea unui roman

STUDIU: Creierul este stimulat cateva zile la rand dupa citirea unui roman

Citirea unui roman captivant declanseaza modificari reale si masurabile in functionarea creierului, care pot dura cel putin cinci zile dupa incheierea lecturii, au descoperit cercetatorii americani de la Emory University.

Oamenii de stiinta americani au descoperit ca lectura unei carti bune poate determina o conectivitate mai mare la nivelul creierului si schimbari neurologice care persista intr-un mod asemanator cu memoria musculara, potrivit independent.co.uk.

Schimbarile au fost inregistrate in cortexul temporal stang, regiunea senzorio-motorie primara a creierului, asociata, de asemenea, cu receptivitatea limbajului.

Neuronii din aceasta regiune sunt responsabili de convingerea mintii ca realizeaza o actiune pe care de fapt nu o indeplineste de exemplu cand gandul la alergare activeaza neuronii asociati cu alergarea efectiva.

"Schimbarile neuronale despre care am descoperit ca sunt asociate cu sistemele miscarii si senzatiei fizice sugereaza ca lectura unei carti ne poate transporta in corpul protagonistului", a declarat neurologul Gregory Berns, coordonatorul studiului.

La studiu au participat 21 de studenti, care au citit romanul "Pompeii", de Robert Harris, scris in 2003. Cartea a fost aleasa in cadrul acestui studiu datorita intrigii sale extrem de captivante.

Timp de 19 zile, studentii au citit cate un fragment din carte in timpul serii, creierul fiindu-le testat cu ajutorul scanarii RMN in dimineata urmatoare. Dupa terminarea cartii, creierul studentilor a mai fost scanat timp de cinci zile.

Modificarile neurologice au fost detectate si in urmatoarele cinci zile, ceea ce arata ca impactul exercitat de lectura nu a fost doar o reactie imediata, ci a avut o influenta de durata.

"Chiar daca participantii la studiu nu citeau cartea in timp ce erau supusi acestor teste, ei au pastrat aceasta conectivitate ridicata. Numim acest fenomen «activitate-umbra», fiind foarte asemanator cu memoria musculara", a adaugat profesorul Gregory Berns. 

MEDIAFAX

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni