Realizatorii emisiunii "Romania, te iubesc!" si-au dorit dintotdeauna o Romanie mai buna si lupta cu fiecare reportaj sau ancheta pe care o realizeaza sa schimbe ceva in bine in sistemul din tara noastra.
1) Ce inseamna pentru voi “Gandeste liber”, corelat cu “Eu fac Romania”?
Rares Nastase: Vreau si trebuie sa gandesc liber, pentru ca doar asa pot sa fac o Romanie mai buna pentru copiii mei. Incerc sa fac tot ce imi sta mie in putinta, pentru o Romanie mai civilizata, un mediu mai prietenos pentru fata si baiatul meu.
Paula Herlo: Gandeste liber e platforma pe care eu m-am format ca jurnalist. Am avut curaj sa fac lucrurile altfel, sa vorbesc liber, sa gandesc si mai liber si sa incerc sa schimb lumea. Romania. Schimband legi care tineau copii prizonieri in sistemul de protectie sau infiintand institutii care salveaza vieti.
Cristian Leonte: Sunt liber, dar sunt si responsabil.
Cosmin Savu: Curajul de a spune lucrurilor pe nume, de a-ti asuma greselile si a le indrepta atunci cand este in puterea ta. Sa gandesti liber inseamna sa iei atitudine, sa lupti impotriva apatiei care cuprinde de multe ori societatea si pe cei din jur.
De 1 decembrie, sarbatorim impreuna 18 ani de ProTV. La multi ani, Romania! La multi ani, ProTV!
2) Care este pentru voi “visul romanesc”?
Rares Nastase: Visul meu romanesc are oameni mai relaxati, cu griji mai putine, oameni care se plang mai putin si incearca sa faca ceva mai mult.
Paula Herlo: Visez sa traiesc intr-o tara care-si respecta locuitorii. Visez la spitale curate si dotate, la copii vindecati, la scoli in care pruncii nostri sa invete cum sa invete.
Cristian Leonte: Un popor care se respecta, nu accepta sa fie mintit si inselat, dar care isi pastreaza proaspat umorul!
Cosmin Savu: Toti alergam dupa zone de confort psihic sau material, dar cel mai important lucru este sa ai constiinta lucrului implinit – fie ca este vorba despre familie, locul de munca sau relatiile interumane.
3) Cum va doreati la 18 ani sa arate Romania zilelor noastre?
Rares Nastase: La 18 ani ma gandeam ca pana in 2013 nu vom mai avea viza pentru Statele Unite, ca vom putea calatori fara atata birocratie. Ca nu vor mai stramba din nas strainii, in general, cand aud de romani. Ma gandeam ca o sa fac mai putin cu masina pana la mare si pana la munte.
Paula Herlo: La 18 ani imi imaginam masini zburatoare. Inca mi le imaginez. S-au schimbat multe in Romania. In rau si in bine. La zi de sarbatoare prefer sa le vad doar pe cele bune.
Cristian Leonte: Multa ordine si curatenie, in fiecare casa si pe fiecare strada. Administratie care intelege sa slujeasca cetatenii, nu pe ea insasi. Si multe concerte rock.
Cosmin Savu: Mi-as fi dorit o tara mai putin corupta, cu o scara a valorilor clara si morala, o tara „ca afara”, mult mai apropiata de valorile occidentale (cu toate minusurile acestor societati).
4) Cum va imaginati la 18 ani ca va arata viata voastra in viitor? Seamana ceea ce va imaginati atunci cu ceea ce traiti astazi?
Rares Nastase: Imi doream o lume a ofertelor diversificate, in care daca muncesti pentru un ban, sa poti sa iti iei rapid tot ce iti pofteste inima. Astazi gasesti de unde sa-ti iei o masina, sa planifici o excursie, sa cumperi aparatura electronica - preturi pentru toate buzunarele. Sa mergi la un concert la care canta artisti la moda acum, nu acum doua decenii... Poti merge la cinema sa vezi filme 3D, avem televiziune si shopping pe telefon. La 18 ani, trimiteam vederi cu timbru, prin posta, din Costinesti sau Navodari. Stateam la coada sa developez un film foto si primeam fotografiile dupa doua zile. La cinematograf rula pelicula doar daca ne strangeam 10 insi in sala.
Paula Herlo: La 18 ani nu indrazneam sa visez la ce sunt azi. Eram o tanara absolventa de liceu debusolata, care nu stia ce vrea de la viata. Am avut norocul sa intalnesc oameni buni, care m-au ajutat, si, mai ales, am avut curajul sa incerc sa fac lucruri despre care nu stiam nimic.
Cristian Leonte: Imi imaginam o tara care recupereaza rapid ramanerea in urma si care devine foarte atractiva pentru cetatenii ei. Ma doare ca atat de multi oameni talentati si muncitori si-au dus visurile spre alte zari.
Cosmin Savu: La 18 ani eram inca naiv, dependent de mediul in care crescusem si, poate, mult mai optimist decat astazi. Si nu, nu seamana deloc proiectia de atunci cu realitatea de astazi.
5) Cum arata Romania pe care o “faci” tu?
Rares Nastase: Romania la care „lucrez” eu are oameni cu mai mult bun simt, semeni mai implicati, mai veseli si mai creativi. Are locuri mai sigure si mai prietenoase, la care ajungi mai usor.
Paula Herlo: Eu sunt voluntar al Asociatiei Daruieste Viata. Alaturi de oamenii minunati de acolo am reusit sa construim primul Laborator de Citogenetica Moleculara din Romania. Am dublat capacitatea sectiei de transplant medular din tara noastra. Iar ca jurnalist m-am implicat in campanii care au schimbat legea adoptiei, au infiintat Registrul Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice, au schimbat mentalitatea privind donarea de organe.
Cristian Leonte: Am respect pentru lege, ma comport civilizat, incerc sa nu risipesc resursele, vorbesc corect limba romana si ii indemn, discret, pe toti cei din jur, sa faca la fel.
Cosmin Savu: Romania „mea” inseamna educatia si viitorul pe care il dau fetitei mele, Catrinel, casa pe care o construiesc pentru familia mea, ambitia de a ma inconjura de oameni frumosi si mai putin inversunati, fara a fi insa nepasatori sau indolenti.
Gallery