Romanul Ionut Budisteanu, in varsta de 19 ani, din Ramnicu Valcea, a fost inclus pe lista celor mai influenti adolescenti din 2013, publicata de revista Time.
Printre celelalte nominalizari se numara Malia Obama (15 ani), fiica presedintelui american Barack Obama, Dante de Blasio (16 ani), fiul noului primar al orasului New York, Bill de Blasio, cantaretul Justin Bieber (19 ani) si artista Lorde (17 ani).
Tanarul a avut parte de un an remarcabil. In primavara, Ionut Budisteanu si-a adjudecat locul I in concursul Intel ISEF, pentru crearea unui model viabil de masina low-cost fara sofer.
Budisteanu a castigat marele premiu, in valoare de 75.000 de dolari, in competitia Intel International Science and Engineering Fair (Intel ISEF), ce a avut loc in luna mai la Phoenix, in SUA.
Elevul din clasa a XII-a a spus ca subiectul cercetarii sale este legat de o problema globala importanta. In 2004, accidentele rutiere au cauzat 2,5 milioane de decese in intreaga lume, pentru 87% dintre coliziuni fiind responsabile erori de conducere.
Modelul creat de Budisteanu, folosind inteligenta artificiala, poate detecta neregularitatile drumului si pozitia masinii in timp real si nu ar costa decat 4.000 de dolari, daca ar fi pe piata.
Tanarul roman a conceput un soft mult mai ieftin decat sistemul folosit de cei de la Google pentru "Google-Car", principalul proiect de masina autonoma care a facut valva pana acum. Softul lui Ionut proceseaza cu o foarte mare acuratete imaginile de la o camera web, precum si informatiile de la un mini-radar, putandu-se astfel distinge obiecte de diverse dimensiuni, de la case si masini pana la indicatoare si mingi de fotbal, de exemplu.
Budisteanu a rulat 50 de simulari folosindu-si sistemul, iar in 47 dintre ele nu a intervenit nicio problema, ceea ce, in opinia specialistilor, este un rezultat extraordinar, avand in vedere ca este vorba de inventia unui elev de liceu.
Practic, daca sistemul conceput de Google costa acum aproape 100.000 de dolari (din care doar radarul 3D de inalta rezolutie costa 75.000 de dolari), Ionut Budisteanu afirma ca ideea sa nu ar trebui sa coste mai mult de 4.000 de dolari, suma care ar putea scadea la mai putin de jumatate prin implementarea in serie mare pe masini.
Budisteanu, care nu se afla la prima participare in acest concurs prestigios, a primit premiul cel mare Gordon E. Moore in valoare de 75.000 de dolari, numit astfel in memoria cofondatorului Intel.
Romanul s-a clasat pe locul I si la categoria sa de participare, Inginerie (I-SWEEEP).
In liceu, Ionut Budisteanu s-a remarcat an de an prin participarea si premiile obtinute la competitii interne si internationale de stiinta si inginerie.
Gallery