• PRO TV
  • Un artist roman, apreciat in SUA pentru operele sale de arta realizate prin tehnologia imprimarii 3D

Un artist roman, apreciat in SUA pentru operele sale de arta realizate prin tehnologia imprimarii 3D

Un artist roman, apreciat in SUA pentru operele sale de arta realizate prin tehnologia imprimarii 3D

Artistul roman Ioan Florea, stabilit in Statele Unite ale Americii, a transformat un autoturism Ford din 1971 intr-o opera de arta realizata prin intermediul tehnologiei imprimarii 3D.

Cei care vor "sa vada viitorul" trebuie sa mearga in studioul lui Ioan Florea din Shelbyville Lake, Illinois, scriu jurnalistii de la The Huffington Post, potrivit Mediafax.

Ioan Florea a prelucrat modelul unui Ford Torino din 1971 cu ajutorul unei imprimante 3D si a nanomaterialelor, in care a "incapsulat" automobilul.



Ioan Florea a declarat ca foloseste o imprimanta 3D care nu costa mult, insa metoda lui de printare este unica datorita "procesului de transfer".

Procesul de creare a unei opere de arta incepe cu printarea in 3D a materialelor plastice, pe care le foloseste ca prototipuri. Acestea sunt ulterior transformate in mulaje din rasina care, cu ajutorul nanometalelor - de la carbonat de calciu la dioxid de titan - sunt transformate in sculpturi masive. Printre lucrarile lui Ioan Florea se numara si o caruta cu coviltir din secolul al XIX-lea.



Folosind aceeasi metoda de printare 3D, Ioan Florea a recreat Cilindrul lui Cir, un artefact babilonian descoperit in Ninive si datand din anul 538 i.e.n., descris drept "prima carta a drepturilor omului". Pe cilindrul in versiune marita, artistul a inscriptionat textul Declaratiei universale a drepturilor omului.



Compania Ford si-a manifestat interesul fata de procesul de transfer al artistului roman, deoarece aceasta foloseste imprimante 3D pentru a crea prototipuri ale partilor componente ale masinilor.

Cu toate acestea, metoda lui Ioan Florea este secreta. "Acesta este avantajul unui artist, poti experimenta tot timpul", a precizat el.



Artistul se considera un pionier al celei de-a treia revolutii industriale, o epoca a personalizarii in masa, prezisa de economistul Jeremy Rifkin in 2011.

Daca a doua revolutie industriala, aparuta pe liniile de productie ale fabricii de automobile Ford, a adus standardizarea, a treia revolutie se bazeaza pe imprimanta 3D, afirma profetii noii epoci. Acestia au vorbit despre tehnologia revolutionara 3D inca din anul 2012, in revista The Economist.



Potrivit specialistilor, noua tehnologie are insa limite. Majoritatea imprimantelor 3D din prezent reusesc sa printeze obiecte realizate din materiale plastice. Desi exista imprimante 3D care pot printa si obiecte din metal, acestea ajung sa coste, insa, pana la 1 million de dolari.

Artistul roman Ioan Florea a absolvit Universitatea de Arte Plastice din Bucuresti in 1996, iar in 1998 a plecat in Statele Unite cu o bursa Soros. In 2001, a absolvit un masterat in pictura la Universitatea South Dakota. In prezent, are un atelier de creatie in Shelbyville Lake, Illinois.

Gallery

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni