ß
  • PRO TV
  • Cum iti setezi creierul ca sa poti fi fericit

Cum iti setezi creierul ca sa poti fi fericit

Cum iti setezi creierul ca sa poti fi fericit

Secretul fericirii poate fi rezumat printr-o simpla gluma din neurostiinta: "Neuronii care fac scurtcircuite impreuna raman impreuna".

"Este o vorba stiuta si general acceptata, pentru ca este adevarata", explica neuropsihologul Rick Hanson, autorul cartii "Hardwiring Happiness: The New Brain Science Of Contentment, Calm and Confidence", pentru Huffington Post.

"Cu cat neuronii [celulele creierului] fac un soi de scurtcircuite, cu cat sunt mai multi neuroni antrenati in aceste scurtcircuite si cu cat scurtcircuitele sunt mai intense, cu atat se dezvolta mai mult puterea noastra interioara - fericirea, recunostinta, increderea, succesul, sentimentul de a fi iubit si de a putea fi iubit", sustine expertul.

Insa, in viata de zi cu zi, majoritatea dintre noi nu traim experientele pozitive suficient de mult pentru ca ele sa fie codate in structura noastra neuronala (ceea ce inseamna ca nu au loc suficiente scurtcircuite si relationari intre neuroni). Pe de alta parte, este inclinatia noastra naturala sa ne concentram pe experientele negative. Emotiile pozitive si cele negative folosesc sisteme diferite de memorare in creier, iar emotiile pozitive nu sunt transferate atat de usor in memoria de lunga durata, arata Hanson.

Autorul afirma ca suntem setati sa cautam lucrurile neplacute - creierul este ca un velcro pentru experientele negative si ca teflonul pentru cele pozitive.

Aceasta "predilectie catre negativitate" este responsabila pentru reactiile puternice ale creierului la vestile rele, comparativ cu felul in care raspunde la vestile bune - studiile au aratat chiar ca relatiile solide si de durata au nevoie de o rata de 5 la 1 interactiuni pozitive vs. interactiuni negative pentru a evolua frumos, tocmai din perspectiva faptului ca interactiunile negative ne afecteaza mult mai puternic.

Creierul a evoluat astfel incat sa caute mereu amenintari, iar atunci cand gaseste una o izoleaza, dar pierde imaginea de ansamblu, spune Rick Hanson.

Potrivit cercetatorului, "avem aceasta predilectie catre negativitate, transferata in secolul XXI tocmai din creierul oamenilor care au trait in epoca de piatra. Ne este greu sa invatam din experientele pozitive, cu toate ca tocmai invatarea din experientele pozitive este principala modalitate de a ne creste forta interioara".

Principala modalitate prin care putem "conecta" creierul la fericire este sa interiorizam lucrurile bune - sa ne bucuram de micile placeri ale vietii.

"Cu cat te concentrezi mai mult asupra aspectelor pozitive, cu atat mai bine se face codarea starilor mentale pasagere in trasaturi neuronale de lunga durata", afirma Hanson. "Aceasta este cheia: sa incercam sa asimilam lucrurile bune. Iar asta inseamna sa transformam experientele pozitive pasagere in amintiri emotionale de durata", adauga el.

Rick Hanson a impartasit cateva dintre cele mai tari secrete despre cum poti scapa de negativitate si sa-ti setezi creierul sa fie fericit, optimizandu-ti potentialul de a te bucura de experientele vietii.
 





Interiorizeaza lucrurile bune care ti se intampla.

Toti avem in fiecare zi momente bune si, indiferent cat de mici sau nesemnificative ar parea, ele pot fi instrumentele schimbarii perspectivei noastre. Dar ca sa reusim asta, trebuie sa ne dam timp sa apreciem momentele de bucurie, sa le intensificam, sa le sporim durata si sa ne concentram mai mult asupra lor, pentru a le conecta la creierul nostru.

"Oamenii nu-si dau seama de puterea ascunsa a experientelor de zi cu zi. Suntem inconjurati de oportunitati - 10 secunde aici, 20 de secunde dincolo - este suficient sa inregistram experientele folositoare si sa invatam din ele. Oamenii nu fac asta atunci cand ar putea", spune el, adaugand ca atunci cand apreciezi si dai valoare maxima experientelor pozitive marunte, "cu atat mai mari sunt sansele ca in sinea ta sa te simti implinit, in siguranta, iubit, placut si respectat. Astfel, dispare sentimentul de nazuinta sau lupta interioara... Nesiguranta dispare, pentru ca avem deja inmagazinate in noi insine lucrurile bune".

Concentreaza-te pe experientele pozitive cu cel mai mare impact asupra propriei persoane.

Anumite experiente vor avea un efect pozitiv mai mic sau mai mare, in functie de inclinatia spre negativitate pe care o resimti la momentul respectiv. De exemplu, daca te ingrijoreaza starea ta de sanatate, ai nevoie de experiente care sa se adreseze acestei preocupari - asadar, in loc sa cauti succesul si aprecierile la locul de munca, ar fi de preferat sa cauti lucruri care iti dau sentimentul de siguranta si de stare de bine din punct de vedere fizic.

"Vrei experientele care se adreseaza problemei tale, asa cum medicina se adreseaza bolii", afirma Hanson.

Fiecare om are trei nevoi fundamentale: siguranta, satisfactie si relationare. Prin urmare, daca ai o problema legata de siguranta, cum ar fi o problema de sanatate, vei cauta experiente pozitive care sa-ti aline sentimentele in acest sector. Daca problema este una de relationare, atunci ar trebui sa te concentrezi pe micile momente si interactiuni cu altii. Iar daca te simti amenintat sau ti-e teama, experientele pozitive te fac sa te simti in sinea ta mai puternic si protejat.

Fii de partea ta.

Un ingredient esential al fericirii, arata studii recente, este sa-ti stabilesti telul de a te bucura si apoi de a te concentra pe aceasta stare de bine.

"Noi nu suntem de partea noastra, nu luam atitudine pentru propria persoana, iar asta este esential. Este o gluma in terapie: 'De cati terapeuti este nevoie ca sa schimbi un bec? De unul singur, cu o singura conditie: becul sa vrea sa fie schimbat.' Pe cat de ridicol suna, pe atat este de profund si este primul pas in aceasta schema", mai spune Rick Hanson, care explica mai departe ca atunci cand persoana iubita este suparata sau ingrijorata, incercam sa-i distragem atentia de la lucrul care ii provoaca aceasta stare. Insa atunci cand noi insine suntem suparati sau ingrijorati, nu ne ajutam in acelasi fel. In schimb, avem tendinta sa ramanem suparati si sa analizam lucrurile mai mult decat este cazul.

Pastreaza-ti capacitatea de a fi impresionat.

Einstein spunea: "Cel care nu stie sau care nu mai poate fi impresionat, care nu mai poate fi uimit, acela este ca si mort, o lumanare stinsa". Iar cand vine vorba despre interiorizarea lucrurilor bune, sentimentul de uimire este cheia. Experimentarea anumitor momente ca si cand nu s-ar mai fi intamplat niciodata, cu uimirea unui copil, le face sa ramana in creier mai mult timp si astfel pot deveni parte a memoriei emotionale de durata.

"Cu cat lucrurile par mai noi si mai proaspete, cu atat te uiti la ele cu ochi de incepator sau de copil, iar asta ajuta la dezvoltarea structurii creierului, intrucat creierul cauta mereu noutatea", afirma Hanson.

Deschide ochii larg si uita-te in jurul tau.

Secretul starii de bine este pe atat de simplu (sau de complicat) pe cat este sa fii atent la ceea ce te inconjoara. Vigilenta  - cultivarea atentiei asupra momentului prezent, dezvoltata prin practici precum meditatia si respiratia adanca - este, poate, cel mai important instrument prin care ne putem spori capacitatea de a fi fericiti.

"Atentia este, din punctul meu de vedere, o combinatie intre un spot de lumina si un aspirator. Totul este luminos atunci cand te uiti la spot, iar apoi vjjj! Creierul tau aspira tot. Problema este ca unii oameni nu au suficient control asupra luminii spotului si le este greu sa o extraga din mormanul de lucruri inutile", explica autorul.

Este dificila mutarea atentiei de pe experientele negative, care se manifesta sub forma analizei amanuntite, a autocriticii, a obsesiei sau anxietatii. Dar o forma prin care poti face asta este sa-ti creezi amintiri pozitive de durata in creier, sa faci un efort concentrat de a observa lucrurile marunte, dar placute care ti se intampla in fiecare zi: un strain care ti-a zambit, un prieten care a facut un gest amabil sau o mica victorie personala.

"Vigilenta este modalitatea perfecta prin care iti poti controla spotul de lumina", adauga Hanson, care este si profesor de meditatie si autor al cartii "Buddha's Brain: The Practical Neuroscience of Happiness, Love, and Wisdom". "Te ajuta sa ramai concentrat - 10 secunde sau chiar 20 de secunde - pe aceste experiente pozitive si te fac sa fii prezent in propria ta viata, sa iti faci si tu aparitia cand se intampla lucruri bune in viata ta", concluzioneaza acesta.
 

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni