Este renumit pentru pasiunea sa pentru gatit si retetele sofisticate cu care isi delecteaza prietenii, iar din aceasta toamna Adrian Daminescu intra in competitia culinara "MasterChef - Proba celebritatii".
”In umila mea opinie, sunt ”cel mai bun bucatar dintre cantareti si cel mai bun cantaret dintre bucatari”, spune el cu umor. ”Felul de mancare pe care il ador se numeste Český knedli dobre (Painici gustoase cehesti). L-am invatat de la bunica mea paterna, care era de origine ceha. Este o mancare foarte echilibrata, cu un gust foarte bogat si cu un aspect cat se poate de imbietor, compusa din trei arome: inert (painicile), dulce parfumat (carnea si sosul) si sarat (varza calita) si se executa in trei pasi.”
Český knedli dobre (Painici gustoase cehesti)
Ingrediente (pentru 10 portii):
600g faina de cea mai buna calitate
1 kg cotlet de porc fara os (mai merge si cu pulpe de rata dezosate, gasca sau piept de curcan)
2,5 kg varza murata in saramura
un pumn de chimen natural
6 cepe mari, de preferinta romanesti
sare
Mod de preparare:
1. Se pune faina intr-un vas de framantat. Intr-o ceasca de 250 g se pune o nuca si jumatate de drojdie de bere proaspata pe care o sfaramam, peste care se pune un praf de sare si se completeaza cu apa calda, cat sa poti tine degetul in ea si o lingura plina de ulei de floarea soarelui. Se amesteca pana ce se topeste drojdia si se arunca peste faina. Apoi se framanta aluatul pana devine moale, dar nu lipicios. Mai puteti completa cu apa calduta si o mai controlati cu faina daca este cazul. Cand aluatul este gata, acoperiti vasul cu un prosop si depuneti-l intr-un loc caldut si lipsit curent. Eu il bag in cuptor, dar fara sa-l incalzesc pentru 35 - 40 min. Intre timp, punem o cratita lata de 40 cm plina 3/4 cu apa si un pumn de sare mare la fiert, cand e gata scoatem coca de paine de la dospit (daca s-a umflat, mergem mai departe, daca nu, trebuie sa facem alta) si cu un polonic muiat in ulei decupam din aluat de forma mingilor de tenis de camp, pe care le aruncam in apa care fierbe. Se lasa 9 min la fiert (4,5 min pe fiecare parte). Se scot si se pun pe un fund mare si se taie cu ata felii de 3 cm grosime pe care le asezati pe o tava.
2. Taiem varza julien cu latura de aproximativ 2 mm, o stoarcem si apoi o calim in 4-5 linguri de ulei. Odata calita, se da la o parte, se arunca 2-3 prafuri de chimen si se amesteca bine.
3. Intr-o alta cratita se pun 150 g ulei la incins si cotletul. Se prajeste pe o fata si pe alta pana devine de culoare maronie. Intre timp se taie ceapa julien si cand carnea e aproape gata, se arunca ceapa si, dupa ce a inceput sa se prajasca, se pune apa pana la jumatatea carnii si se da la foc mic. Se adauga o lingura de zahar, sare dupa gust si restul de chimen. Se lasa la fiert cu capac 45 min. Cand e gata (de intra usor furculita), se scoate carnea, se taie felii subtiri si se arunca inapoi in cratita.
Pentru o portie generoasa se pun 3-4 felii de knudel (painicile fierte), 3-4 felii de carne langa, varza calita si sosul de carne deasupra. Se asorteaza un vin rosu sec sau din gama burgund. Daca nu aveti asa ceva chiar si un zaiber bun ar fi extraordinar.
Pofta buna !!!!!!
Sfat: Daca sunteti supraponderali, mai bine dati-o pe fructe, pe branzeturi sau carne fara paine, iar cu bautura mai catinel... Recomandata persoanelor slabe, anorexice ori sanatoase (Recomandabil o data sau de doua ori pe an).
Gallery