• PRO TV
  • Efectul "Angelina Jolie". Ce se intampla la doar patru luni de cand actrita a anuntat ca si-a facut dubla mastectomie

Efectul "Angelina Jolie". Ce se intampla la doar patru luni de cand actrita a anuntat ca si-a facut dubla mastectomie

Efectul "Angelina Jolie". Ce se intampla la doar patru luni de cand actrita a anuntat ca si-a facut dubla mastectomie

Organizatiile de caritate care lupta contra cancerului mamar au anuntat o crestere de patru ori a numarului pacientelor care solicita o extirpare a sanilor, dupa ce actrita Angelina Jolie a anuntat public ca a suportat o mastectomie dubla pentru a reduce riscul de a dezvolta aceasta maladie.

Datele prezentate de fundatia Cancer Research UK a evidentiat, totodata, ca numarul de apeluri telefonice catre linia ei de asistenta a crescut de patru ori, iar o crestere similara a fost inregistrata si de numarul de vizitatori ai site-ului ei, informeaza dailymail.co.uk.

Angelina Jolie a anuntat in mod public in luna mai ca a suportat o dubla mastectomie, dupa ce a aflat ca este purtatoarea unei gene care creste cu 87% riscul de a dezvolta cancer mamar.

Actrita americana, in varsta de 37 de ani, spune ca a luat acea decizie de dragul celor sase copii ai ei, dupa ce mama ei, Marcheline Bertrand, a murit dupa o lupta de sase ani cu aceeasi maladie.

Datele recoltate de Cancer Research UK indica faptul ca numarul de apeluri catre liniile sale de asistenta telefonica, care vizau informatii despre cancerul mamar, au crescut in luna mai de la 13 la 88.

Un numar de 15.920 de persoane s-au conectat pe site-ul acestei fundatii cercetand informatii despre cancerul mamar, in ziua in care Angelina Jolie a facut acel anunt, pe 14 mai.

In aceeasi zi, dar in luna precedenta, doar 3.659 de persoane au accesat site-ul fundatiei, iar cu o zi inainte acest numar a fost de 4.796.

Mai putin de 1% dintre femei poarta gena BRCA1 - pe care o are si Angelina Jolie - sau gena BRCA2 , care se aseamana foarte mult cu prima.

Aceste gene cresc riscul de a dezvolta cancer mamar cu un procent cuprins intre 40% si 90% si sunt, totodata, asociate cu cancerul ovarian.

Femeile al caror istoric familial este marcat de cancerul mamar sunt sfatuite sa efectueze aceste teste genetice, care pot fi realizate prin intermediul unui test sangvin.

In functie de rezultate si de riscul atribuit, pacientele pot alege daca doresc ca medicii sa le extirpeze ambii sani si ovarele, devenind astfel sterile.

Citeste mai mult pe MEDIAFAX

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni