ß
Profesorii de limba romana din Timis s-au distrat copios chiar din prima zi in care s-au apucat de corectat lucrarile elevilor care au sustinut examentul de Bacalaureat.
Lucrarile contin zeci de "perle", iar exclusivtm.ro a reusit sa afle cateva dintre ele.
Absolventii de liceu (real si stiinte umane) au avut doua texte literare, cu 10 cerinte, plus sa argumenteze "utilitatea scrierii unui jurnal la varsta adolescentei" sau "importanta alegerii unui model in viata".
Radu Vasile a murit. Fostul premier al Romaniei avea 71 de ani
BACALAUREAT 2013. Subiectele la matematica si istorie au fost publicate
Iata cateva "perle":
* "Poetul avea o fixatia pe poza lui Ann pentru ca atuncea, in vechime nu era Facebook ca sa vada toate panaramele dezbracate pe toti pereti. Si ea perversa o lasat poza ei in vitrina la foto pe unde stia ca trece poetul".
* "Se uita cu jena la poza capului iubitei lui din vitrina la fotograf ca faceau misto baietii de la terasa de iel. Fotografia avea buzele surazatoare. Ia lasat-o iubita lui ca atunci cand este plecat cu treaba, el sa nu uite de fata ei".
* "Un jurnal e bine sa ai ca sa vezi cat de prost erai in trecut si cate fete ti-au mancat bani".
* "Modelul meu in viata este Gigi Becali, in afara de faza cu puscaria".
* "Catalin Botezatu este un model in viata pentru orice fiinta pentru ca el ia fete din viata reala si le duce si le imbraca la Bucuresti si pe unele chiar mai adanc in Europa".
* "Pe langa modelul meu in viata eu am si modele in viata, care sunt animatoare, cu care ma inteleg bine, cu unele merg chiar la strand, cand nu sunt obosite noaptea dupa dans. Au o viața buna, deci asa vreau sa ajung si eu".
Alte perle la Bac 2013:
Pentru unii dintre elevii care au dat BAC-ul la romana anul acesta, ghilimele sunt puse ca sa "stii tu, ca cititor, ca n-a zis asta autorul", iar "rolul verbelor, la imperfect, este ca sa ne arate ca lumea asta chiar e imperfecta".
Si "nu putem avea imagini poetice, pentru ca textul nu e cu fotografii".
Nici macar cu ajutorul unei melodii pe intelesul tuturor, "Ma-ta are cratima", unii elevi nu i-au aflat sensul. Ei cred ca "rolul cratimei este de a ajuta, a usura deplasarea, mersul pe jos."
La cerinta: "Prezinta rolul verbelor la timpul imperfect din textul dat", unul dintre raspunsuri l-ar lasa fara cuvinte pe orice profesor de limba romana:
"Rolul verbelor la imperfect e sa ne arate ca lumea asta chiar e imperfecta, poti sa faci tu bine cat poti, sa te duci la biserica, sa-ti faci temele, sa nu minti si tot te calca masina sau faci cancer."
Altii au confundat cel mai important examen din cei 12 ani de scoala cu o conversatie cu amicii din cartier.
"Tipul de perspectiva narativa in Accidentul este una foarte foarte nasoala, daca-mi permiteti sa spun mai modern. Ce accident are o perspectiva vesela?"
"Eu am tot comentat doua pagini si ce vroiati aproape tot, numai tropi nu stiu ce este. Poate e gresit subiectul."
Subiectul nu a fost unul gresit, doar elevii au venit nepregatiti.
Iata ca unul dintre ei, care dupa felul in care scrie a stat mai degraba anul acesta pe site-urile de socializare decat la scoala, mizeaza pe mila profesorilor si chiar indrazneste sa cerseasca o nota de trecere:
"Va rog eu sa-mi DATZI cinci, am probleme acasa nici nu VRETZI sa SHTITZI. FACETZIMI un bine sint amarat."
Dincolo de zambetele pe care le starnesc, toate aceste "perle" ar trebui sa le provoace mai degraba plansul autorilor, care asteapta acum rezultatele.