Primii bebelusi care au trei parinti ar putea sa se nasca in 2015, dupa ce a fost descoperit un tratament genetic revolutionar, care permite inlocuirea genelor ADN defecte.
Tehnica presupune inlocuirea genelor ADN din embrion cu material ADN de la un al treilea donator, care va fi in mod obligatoriu femeie, iar rezultatul ar fi copii mai sanatosi, fara boli ereditare.
Criticii acestei metode sustin ca astfel se va favoriza crearea unor "bebelusi de designer", iar etica profesiei va fi incalcata nepermis de mult, acuzandu-i pe medicii care cerceteaza in prezent tratamentul ca vor "sa se joace de-a Dumnezeu".
Insa ofiterul medial al Guvernului din Marea Britanie sustine ca genele ADN care le vor inlocui pe acelea bolnave nu pot afecta acea parte a ADN-ului care determina particularitati precum culoarea ochilor sau trasaturile faciale.
"Oamenii de stiinta au dezvoltat o procedura revolutionaram care ar putea preveni transmiterea ereditara a unor boli grave, aducand speranta familiilor care vor sa-si protejeze copiii de mostenirea unor astfel de boli", a declarat ofiterul medical.
Unul din 6.500 de bebelusi se naste suferind de o boala ereditara care poate duce la pierderea vederii, a auzului, la probleme cu inima, plamanii sau ficatul. In prezent, in Marea Britanie, exista 12.000 de oameni care sufera de o boala genetica.
Procedura a primit critici si din partea unui grup care se preocupa cu etica reproducerii. Reprezentantii organizatiei sustin ca aceast tratament este printre cele mai controversate descoperiri medicale din ultimul timp si ca atenteaza la sanatatea si dezvoltarea normala a embrionului.
Gallery