• PRO TV
  • Castelele, conacele si palatele din Romania, disecate la "Romania, te iubesc!"

Castelele, conacele si palatele din Romania, disecate la "Romania, te iubesc!"

Castelele, conacele si palatele din Romania, disecate la "Romania, te iubesc!"

Putini sunt cei care nu au auzit de castelele de o frumusete rapitoare de pe Valea Loirei, si asta pentru ca francezii pretuiesc si se mandresc atat de mult cu trecutul lor istoric, incat au vegheat sa le pastreze intacte.

Din pacate, tot atat de putini stiu ca Romania are mostenire o salba impresionanta de 1300 de castele, conace si palate care zac in ruina si anonimat, lovite parca de o razbunare nefireasca pentru opulenta si stralucirea ce o afisau ostentativ odinioara.
 
Paula Herlo
, castigatoare a premiului Emmy, a facut o ancheta a situatiei in care se afla acum fostele domenii nobiliare din Romania, iar telespectatorii Pro Tv vor putea deplange starea jalnica a acestora duminica, de la ora 18:00, la "Romania, te iubesc!". Desi istoria a lasat mostenire o suma impresionanta de astfel de edificii, romanii le-au lasat in ruina si nu au profitat nici o clipa de aceasta oportunitate care ar fi putut atrage tot mai multi turisti. Majoritatea acestor bijuterii arhitectonice au cazut prada localnicilor, care au furat tot ce se putea fura din ele si nepasarii. Salvarea lor ar putea veni fie de la proprietari, fie de la statul roman. Din pacate insa, asa cum pare-se numai in Romania este posibil, in cazul revendicarilor procesele dureaza ani si ani. Chiar si atunci cand mostenitorii de drept sunt in posesia lor, acestia nu dispun de resursele financiare care ar putea sa le redea stralucirea pierduta, iar statul nu e dispus sa investeasca intr-un domeniu care pe termen lung ar putea aduce beneficii imense tarii noastre. Franta este exemplul demn de urmat in acest domeniu, o tara care a reusit sa pastreze intacte valorile de patrimoniu, iar Valea Loirei, tinutul castelelor, a devenit un brand in sine. In timp ce aici exista sute de castele in care turistii scot din buzunar chiar si 500 de euro pentru o singura noapte de somn “nobil”, in Romania mai putin de zece castele pot oferi servicii turistice, iar cererea e cu mult mai mare decat oferta. Acesta este inca un exemplu dureros al faptului ca romanii isi distrug mostenirile inestimabile, nu ridica nici macar un deget cand li se pune pe tava o afacere banoasa aducatoare de turisti si ca peste trecutul istoric se asterne mereu nepasarea. 

 

Gallery

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni