O echipa de jurnalisti a patruns in sediul companiei Facebook, in Silicon Valley, California, unde au surprins imagini si franturi din spatele retelei de socializare cu mai mult de 1 miliard de utilizatori activi.
Echipa unei emisiuni de reportaje a BBC News s-a deplasat la sediul companiei pentru a surprinde imagini rare si a afla detalii din viata angajatilor Facebook: cum sunt motivati acestia, cum isi petrec timpul liber si cum arata locul in care isi desfasoara activitatea oamenii din spatele retelei de socializare.
"In primul rand, sunt avantaje precum mancarea gratuita, spalatoria si biciclete gratuite pentru ca angajatii sa se deplaseze in campus, asa cum este numit", spun cei de la BBC in deschiderea reportajului.
In ceea ce priveste designul de interior al cladirii sediului Facebook, cei responsabili au optat pentru "o abordare minimalista si industriala": "ii incurajam pe oameni sa ia controlul asupra spatiului lor", a spus reprezentantul companiei care a insotit jurnalistii in turul cladirii, precizand ca arta este foarte importanta pentru ei.
Functionarea sediului companiei, de la modalitatile de aranjare a mobilierului si de decorare a peretilor pana la facilitarea interactiunii dintre angajati, a fost inspirata din ideile lui Mark Zuckerberg de cand era student.
"Punem mult accent si pe spatiile sociale", povesteste reprezentantul Facebook in timp ce arata incaperile unde oamenii se relaxeaza si socializeaza. "Avem multe jocuri. Oamenilor de aici le plac jocurile de tip boardgames si cele video. Cultura jocurilor este adanc inradacinata aici."
Jurnalistii BBC au vizitat si o incapere mai putin populata de ingineri si de "tocilari", dupa cum i-a numit prezentatorul materialului, aflata la subsol. Acolo, printre altele, se desfasoara activitatea de productie manuala de postere cu mesaje motivationale, care sunt create de angajati si expuse in salile de lucru.
"Am aceasta idee, ca daca pui ideile pe hartie, le ridica moralul. Invitam echipe Facebook din toata lumea ca sa (...) produca postere ce reprezinta idei si concepte la care ei insisi lucreaza, pe care ei le considera importante si pe care vor sa le disemineze in intreaga organizatie", a povestit un angajat care muncea la un astfel de poster.
MEDIAFAX