ß
O cafea mare vanduta in cafenele contine trei sferturi din cantitatea de cofeina considerata "sigura" pentru o persoana, se arata intr-un raport al agentiei pentru sanatate din Canada, citat de Daily Mail.
In cazul femeilor insarcinate, aceeasi cafea contine o doza dubla de cofeina fata de cea recomandata. In ceea ce priveste cafeaua obisnuita, preparata acasa, la filtru, aceasta este contraindicata numai copiilor cu varste mai mici de 10 ani.
Realizatorii raportului subliniaza insa ca datele pot varia de la o persoana la alta, in functie de factori precum sexul, mostenirea genetica si nivelul de toleranta la cafeina. De altfel, toleranta poate fi afectata si de utilizarea anumitor medicamente, dar si a pilulelor contraceptive, care au si rolul de a diminua efectele cafelei. La polul opus, cafeaua este mai eficienta la fumatori decat la nefumatori, mai spun specialistii.
Acelasi studiu, realizat de Agentia de Sanatate Publica din Canada, subliniaza ca o persoana de varsta medie poate consuma, fara a resimti efecte adverse precum anxietate sau probleme cardiace, aproximativ 400 miligrame de cofeina pe zi.
De asemenea, potrivit Agentiei pentru Standarde Alimentare (FSA), cantitatea medie de cofeina permisa unei femei insarcinate este de 200 de miligrame, iar pentru un copil de cel putin 10 ani sunt permise numai 75 de miligrame.
"Adesea, oamenii nu inteleg potentialul pericol reprezentat de aceste bauturi. Cafeina este un stimulent si, atunci cand este consumata in cantitati mari, poate avea efecte negative", spune profesorul Bruce A. Goldberger, de la Universitatea din Florida.
Cercetarile arata ca doza fatala de cofeina este de 10 grame - echivalentul a 75 de cesti de cafea sau 120 de doze de energizant consumate in doar cateva ore.
In ciuda avertismentelor, profitul producatorilor de cafea creste anual, numai anul trecut acesta ajungand la 7,3 miliarde de euro la nivel mondial.
Mediafax