ß
Regizorul Sergiu Nicolaescu, in varsta de 82 de ani, a murit, joi, la Spitalul Elias, unde era internat din 26 decembrie si recent fusese operat de peritonita.
Sergiu Nicolaescu a decedat joi, la ora 8.20, in urma complicatiilor cardiace si pulmonare severe, care nu au raspuns la tratamentul intensiv aplicat, a anuntat Spitalul Elias, unde regizorul era internat din 26 decembrie si recent fusese operat de peritonita.
"In ultimele 48 de ore, in evolutia domnului Sergiu Nicolaescu au aparut complicatii cardiace si pulmonare severe care nu au raspuns la tratamentul intensiv aplicat si care au condus la deces azi, 3.01.2013, ora 8.20", se arata in comunicatul de presa transmis de Spitalul Elias.
În 1962, realizeaza filmul care îl ajuta sa patrunda într-adevar în lumea cinematografiei: "Memoria Trandafirului", o metafora de 7 minute, care s-a bucurat de succes în tari precum SUA si Franta.
Tot în Franta are loc, cinci ani mai tarziu, premiera pariziana a filmului "Dacii". Pe Champs-Elysees, în dreptul restaurantului Fouquets, trona un afis al filmului, avand textul: "Un film du Serge Nicolaesco". "Era o foarte mare satisfactie pentru un tanar debutant de 37 de ani. Din acest moment începea cariera mea internationala", declara regizorul mai tarziu.
Anul revoltei studentesti de la Paris si al Primaverii de la Praga, 1968, i-a adus lui Nicolaescu sansa de a lucra, în calitate de regizor, cu Orson Welles, Laurence Harvey si alti mari actori americani si europeni, chiar la Bucuresti, unul din filmele produse la acea vreme fiind "Batalia pentru Roma", o productie americano-germana.
Filmografia lui Sergiu Nicolaescu cuprinde peste 60 de lungmetraje, dintre care cele mai cunoscute sunt "Dacii" (1966), "Mihai Viteazul" (1970), "Atunci i-am condamnat pe toti la moarte" (1971), "Cu mainile curate" (1972), "Osanda" (1976), "Ultima noapte de dragoste", "Nea Marin miliardar" (1979), "Ciuleandra" (1985), "Mircea" (1989), "Coroana de foc" (1990), "Triunghiul mortii" (1999), "Orient Express" (2004), "15" (2005), "Supravietuitorul" (2008), film pentru care a obtinut cel mai mare credit, de 1,8 milioane de lei, la concursul Centrului National al Cinematografiei, în 2006.
Daca filmul "Orient Express" a fost cea mai vizionata premiera romaneasca a anului 2004, probabil ca cea mai impresionanta productie semnata de regizorul Sergiu Nicolaescu a fost "Mihai Viteazul" (1979), cu Amza Pellea în rolul principal - creatie de referinta în istoria filmului romanesc.
Despre "Mihai Viteazul", Sergiu Nicolaescu afirma ca a fost cel mai greu film din cariera sa, cel mai greu "pariu" al sau, dar ca a meritat. Studiourile Columbia ar fi dorit sa produca filmul, într-o distributie de zile mari, cu Orson Welles, Elisabeth Taylor, Richard Burton si cu Charleton Heston în rolul marelui voievod. Autoritatile vremii au decis, însa, ca distributia filmului trebuie sa fie exclusiv romaneasca, iar filmarile au fost realizate în Cehoslovacia si în Turcia.
Cea mai recenta carte a sa este „Mamaliga a explodat! Decembrie 1989”, lansata în anul 2011. Potrivit autorului, cartea s-a dorit a fi mai mult un raspuns dat acelora care se îndoiesc de Revolutia Romana. La lansarea volumului, în martie 2011, Nicolaescu a spus ca participarea la Revolutie a fost "cel mai important lucru" pe care l-a facut.
În ultimii ani, Sergiu Nicolaescu a lucrat intens si a regizat filmele "Carol I", lansat în anul 2009, în care regizorul a interpretat chiar rolul lui Carol I, si "Poker", lansat în 2010. Despre "Poker", regizorul spunea ca este a doua comedie din cariera sa, dupa "Nea Marin Miliardar".
Ultima productie marca Sergiu Nicolaescu "Ultimul corupt din Romania", o continuare a peliculei "Poker", a fost lansata în februarie 2012. La fel ca restul filmelor semnate de Sergiu Nicolaescu si "Ultimul corupt din Romania" a reunit mari nume ale scenei romanesti, între care Valentin Teodosiu, Horatiu Malaele, Mircea Diaconu, Vladimir Gaitan, George Mihaita, Ion Ritiu, Nae Lazarescu Vasile Muraru si Catalina Grama (Jojo).
În contextul în care "Poker" a fost vizionat de aproximativ 25.000 de spectatori si a devenit una dintre cele mai de succes premiere romanesti ale anului 2010, încurajat, dar si alimentat de subiecte tot mai savuroase pe aceeasi tema, Sergiu Nicolaescu a considerat fireasca o continuare, pe care a intitulat-o "Ultimul corupt din Romania". Cu un scenariu semnat de Adrian Lustig, "«Ultimul corupt din Romania» este un film de actualitate, al societatii de astazi, un film comic, dar în acelasi timp si critic", asa cum l-a descris regizorul Sergiu Nicolaescu.