Campania electorala pentru alegerile din 9 decembrie se incheie. In aceasta perioada, vocile care s-au auzit cel mai mult au fost nu ale candidatilor, ci ale liderilor politici, disputele lor avand prea putina legatura cu ingrijorarile reale ale celor asteptati duminica la urne.
O privire asupra presei de acum 100 de ani confirma ca actiunile si mentalitatile de campanie nu s-au schimbat prea mult.
De pilda, in urma cu un secol, "Dobrogea Juna" publica, chiar inaintea scrutinului, intrebari adresate reprezentantilor regiunii in forul legislativ.
Obiectul intrebarilor era cat se poate de divers, mergand de la "deposedarile de pamant", pana la alimentarea cu apa, functionarea barii comunale si plata datoriilor Constantei.
Alte intrebari erau: "In al cui folos s-a construit bulevardul dinspre vii?", "Unde e soseaua care s-a construit anul trecut spre Mamaia si al carei cost s-a urcat la 180.000 de lei?" sau "Care e traiul pe care il duc veteranii din Dobrogea si ce a facut Guvernul pentru ei si pentru ultimul lor presedinte?".
In acelasi ziar, un candidat independent la Colegiul II Camera apela la sensibilitatea alegatorilor, criticand candidatii de partid si modul in care isi faceau campanie.
"N-am dupa mine, nici impartite prin mahalale, cete de batausi platiti, cari sa convinga pe alegatori"; "N-am partizani de aceia pe cari sa-i port cu minciuni in opozitie si pe care sa-i ghiftuiesc cand va fi sa viu la... putere".
"Am in schimb inima oamenilor de treaba care au tinut sa ma onoreze propunandu-ma la Tribunal", asigura independentul, incheind cu formula: "Partidul meu il formeaza toti oamenii de bine, de inima si de convingeri din provincia aceasta".
Pe 9 noiembrie 1912, "Neamul Romanesc" titra: "Alegeri libere!", notand intr-un editorial ca "in clipe mari, cu oameni mari alegerile trebuie sa dea, desigur, un mare exemplu de moralitate".
In aceeasi publicatie, Nicolae Iorga scria, dupa alegeri: "Alegerile care se incheie au fost, daca nu libere, caci toata administratia s-a amestecat, si fatis, in ele, macar alegeri linistite. Se datoreste oare asta unei conceptii mai inalte, unei valori morale superioare a celor care le-au condus si a domnului ministru de Interne in special?"
Cat despre promisiuni: "Suprimari" si reduceri de taxe, de impozite, "reducerea succesiva a retinerilor pensionarilor", sporirea salariilor functionarilor publici si ale profesorilor si invatatorilor, impozitari echitabile.
Mediafax
Mai multe informatii despre candidati si partide sunt in sectiunea ALEGERI PARLAMENTARE 2012 de pe www.stirileprotv.ro. Aici veti putea afla primele rezultate alegerilor parlamentare
Gallery