ß
Dubaiul vrea sa construiasca cel mai mare mall din lume in cadrul unui complex de shopping si gradini mai mari decat parcul Hyde din Londra, emiratul incercand sa revitalizeze piata imobiliara, blocata dupa criza financiara mondiala din 2008-2009.
Emaar Properties, cel mai mare dezvoltator imobiliar din Emiratele Arabe Unite dupa cota de piata, si grupul Dubai Holding vor construi in parteneriat districtul "Mohammed Bin Rashid City", care preia numele seicului Dubaiului, transmite Bloomberg, citat de Mediafax.
Proiectul va fi amplasat in apropiere de centrul Dubaiului si va include 100 de hoteluri, zone rezidentiale si spatii verzi mai mari decat Hyde Park.
Totodata, Dubaiul vrea sa reporneasca mai multe proiecte suspendate in timpul crizei financiare mondiale, care a provocat caderea valorii proprietatilor imobiliare din emirat cu 65% si a determinat mai multe companii sa amane sute de lucrari.
Companiile de constructii din Emiratele Arabe Unite au anulat proiecte in valoare totala de 757 miliarde de dolari dupa criza financiara, potrivit datelor Citigroup.
Dubai este a doua mare economie din Emirate, dupa Abu Dhabi.
Printre noile proiecte anuntate in ultimele doua luni in Emirate se numara o replica a Taj Mahal, de patru ori mai mare decat originalul.
"Facilitatile existente in Dubai trebuie marite proportional cu ambitiile de viitor ale orasului. Trebuie sa trecem imediat la lucru (pentru a construi proiectul si a stimula economia)", a declarat intr-un comunicat seicul Mohammed Bin Rashid Al Maktoum.
Potrivit planului, Mohammed Bin Rashid City va avea o suprafata totala de 5,1 kilometri patrati si va cuprinde cel mai mare complex de galerii de arta din Orientul Mijlociu si Africa de Nord. Asa-numitul "Mall of the World" va deservi in fiecare an 80 milioane de clienti, potrivit proiectului.
Costurile proiectului sau termenele de constructie nu au fost precizate.
Dubaiul a acumulat datorii de 113 miliarde de dolari pentru a se transforma intr-un hub comercial si turistic. Emiratul are de platit anul viitor datorii de 7 miliarde de doalri, iar in 2014 vor ajunge la maturitate plati de 32 miliarde de dolari, potrivit Bank of America Merrill Lynch.
Piata imobiliara din Dubai a fost deschisa pentru investitorii straini in anul 2002, dand nastere unei perioade de boom in sectorul constructiilor, cu proiecte extravagante precum cel mai inalt zgarie-nori din lume si o serie de insule artificiale pe coasta emiratului. Lucrarile la doua dintre cele trei insule in forma de frunza de palmier au fost intrerupte in trimestrul al treilea al anului 2008, din cauza crizei financiare mondiale.
Gallery