Serban Ionescu a murit ieri, in jurul orei 22:30, la varsta de 62 de ani.
Serban Ionescu a fost internat marti la Spitalul de Urgenta Floreasca din Capitala, in sectia de Terapie Intensiva, dupa ce starea lui s-a agravat.
Miecuri dimineata, medicii au putut confirma doar internarea, fara a da, insa, detalii despre starea de sanatate a actorului.
"Serban Ionescu a fost internat marti in spital. Altceva nu putem spune, intrucat doamna care il insoteste are o procura prin care solicita sa nu fie furnizate date despre starea pacientului", a declarat pentru MEDIAFAX purtatorul de cuvant al Spitalului Floreasca, medicul Bogdan Oprita.
Sotia sa, Magda Catone, cu care a impartit si bucurii, dar si atatea necazuri, i-a fost alaturi pana in ultima clipa. Viata ar fi vrut sa-i desparta, dar in aceste zile grele suferinta lui i-a adus impreuna.
Familia si apropiatii au cerut medicilor discretie, pentru a-i respecta memoria. Se stie ca a suferit de o boala cumplita care l-a tintuit la pat in ultimul an.
Marti, starea lui s-a inrautatit, iar miercuri seara, cu putin inainte de miezul noptii, medicii s-au vazut nevoiti sa isi recunoasca neputinta.
Serban Ionescu a suferit mult in ultimul an. Diagnosticat initial cu borelioza, o boala data de muscatura capuselor, a aflat ca suferea de fapt de o maladie neurologica mult mai cumplita, care il condamna sa arda pe dinauntru ca o lumanare pana se stinge.
Demn, si-a dus insa crucea pana la capat, stiind ca sfarsitul se apropie.
ISTORIA BOLII
La jumatatea lunii august, Serban Ionescu, diagnosticat initial cu borelioza, in urma cu un an, s-a intors in Romania de la clinica din Germania in care a fost ingrijit si unde a fost diagnosticat cu scleroza amiotrofica.
Avocatul lui Serban Ionescu declara atunci ca boala de care sufera Serban Ionescu este incurabila.
"Vorbeste, rade, discuta, insa are probleme locomotorii, cauzate de boala sa. A fost la patru clinici in Germania si a fost diagnosticat cu scleroza amiotrofica. Boala este incurabila, nu exista un tratament (care sa duca la vindecare, n.r.)", preciza atunci avocatul Catalin Dancu.
El spunea ca Serban Ionescu locuia in Bucuresti, in casa unui prieten.
Catalin Dancu il reprezinta pe Serban Ionescu in divortul de sotia lui, Magda Catone, urmatorul termen fiind stabilit in 14 decembrie, la Judecatoria Sectorului 2.
Scleroza laterala amiotrofica consta intr-o pierdere progresiva a anumitor celule nervoase din creier si maduva spinarii, numite neuroni motori, ce controleaza muschii voluntari, care fac posibila miscarea. Scleroza laterala amiotrofica este o boala progresiva, invalidanta si fatala. Mersul, vorbitul, mancatul, inghititul si alte functii fundamentale ale corpului devin treptat din ce in ce mai dificile si pot provoca diferite alte boli si complicatii.
Maladia poate debuta la orice varsta, insa este mai frecventa la varsta a doua si a treia. Cauzele sclerozei laterale amiotrofice sunt necunoscute, dar se stie ca aproximativ 5-10% din pacienti prezinta o forma mostenita a bolii.
INTERVIU Happy Hour IN EXCLUSIVITATE CU SERBAN IONESCU
Boala cu care a fost diagnosticat initial Serban Ionescu, borelioza, prezinta o serie de simptome asemanatoare celor ale sclerozei amiotrofice, afectand la randul ei muschii si alte organe si provocand probleme cu vorbirea, respiratia si deglutitia.
Actorul Serban Ionescu a fost diagnosticat, in urma cu un an, cu borelioza, o boala grava provocata de intepatura unei capuse.
La jumatatea lunii mai, Guvernul a suplimentat bugetul Ministerului Sanatatii cu 88.000 lei pentru tratamentul in strainatate al actorului Serban Ionescu, banii fiind acordati din Fondul de rezerva.
Pe 30 mai, presedintele comisiei medicale care l-a evaluat pe Serban Ionescu, prof. dr. Ovidiu Bajenaru, a declarat, insa, ca actorul nu are neuroborelioza si ca in Romania se asista la un fenomen ingrijorator al "epidemiei de diagnostic" legat de aceasta boala.
CARIERA
Serban Ionescu a jucat pe rand la Teatrul din Petrosani, unde a interpretat numeroase roluri memorabile pe scena: "Loctiitorul" de Horia Lovinescu, "Pluta Meduzei" de Marin Sorescu, regia Florin Fatulescu, "In cautarea sensului pierdut" de Ion Baiesu, regia Florin Fatulescu. Apoi a urmat sa joace la Teatrul Mic si Teatrul din Sibiu, Teatrul de comedie, Teatrul Odeon, dupa care din 2001 a putut fi admirat in productiile TNB.
In 1980, regizorul Mircea Muresan i-a incredintat rolul vietii: Ion in ecranizarea romanului "Rascoala" de Liviu Rebreanu in filmul care-i aduce notorietate, "Ion: Blestemul pamantului, blestemul iubirii".