ß
Thailanda nu este supranumita degeaba numita „tara zambetului”. Thailandezii sunt niste gurmanzi, iar bucataria lor traditionala este un adevarat rasfat al simturilor. Se spune ca cine a incercat-o, este cucerit definitiv de gusturile din paradis.
Daca bucataria frantuzeasca este considerata de multi rasfatul culinar suprem, adevaratii cunoscatori voteaza pentru cea thailandeza. Aceasta din urma cucereste din ce in ce mai multa lume, iar romanii nu fac exceptie. Festivalul Mancarii Thailandeze din Bucuresti de la Crown Plaza a strans foarte multe persoane dornice sa-si restraiasca gustul vacantei.
Invitatii speciali ai evenimentului, bucatarii thailandezi de la Crowne Plaza Bangkok, Chef Pothibanthit si Chef Ruanmun, au gatit pentru romani si le-au adus in fata niste experiente culinare exotice. Iar bucatarul sef de la Crowne Plaza Bucuresti, Ashlie Dias, maestru al bucatariei asiatice, ne-a facut o incursiune in lumea aromelor thailandeze.
Foto: Chef Pothibanthit si Chef Ruanmun, impreuna cu Chef Ashlie Dias (Crowne Plaza Bucuresti)
„Mancarea thailandeza a devenit mai cunoscuta in Europa dupa ce oamenii au calatorit acolo si au incercat-o chiar de la sursa. Romanii o cunosc deja foarte bine, iar noi trebuie sa ne ridicam la standarde”, ne-a explicat Ashlie Dias.
Ce face mancarea thailandeza atat de speciala? „Gusturile vibrante - thailandezii au niste gusturi foarte indraznete pe care nu vei gasi in alta bucatarie. Iute, sarat, dulce, acrisor si amar – arome intense care se combina de cele mai multe ori cu lapte de cocos. Senzatia este unica".
Chef Ashlie Dias, de origine indian, recunoaste ca este si el cucerit de mancarea thailandeza: „Eu am descoperit mancarea thailandeza intr-un hotel, unde lucram, si e adevarat ca te cucereste iremediabil. Mi-a placut foarte mult. Oriunde calatoresc, daca gasesc un restaurant thailandez, acolo merg sa mananc”.
In intreaga lume, exista din ce in ce mai multi oameni care isi doresc sa gateasca acasa ce au mancat in vacanta. Din pacate, nu este intotdeauna foarte usor: „Nu este greu sa inveti sa gatesti mancarea thailandeza. Dar mai greu e sa faci rost de ingrediente. Pentru o persoana obisnuita, e greu sa obtina gustul autentic tocmai din aceasta cauza, ne-a explicat el.
Inainte sa incerci bucataria thailandeza, trebuie sa stii un singur lucru: „Nu este foarte blanda, are foarte multe condimente, asa ca s-ar putea sa dureze putin pana sa te obisnuiesti”, ne-a mai spus Ashlie Dias.
Iar daca ajungi in Thailanda, trebuie neaparat sa incerci mancarea de pe strada, care este si cea mai populara. Nu-ti face griji legate de igiena – toata lumea o mananca, in special localnicii, asa ca o poti incerca cu incredere.
Inca o regula: „Mancarea thailandeza se consuma cu bere – cea mai populara este Singha . Asa ca daca mergi intr-un restaurant specific, e mai bine sa lasi vinul deoparte si sa optezi pentru bere. Mancarea e picanta si trebuie sa te racoresti cu ceva. Iar daca nu bei alcool, o limonada sau o apa sunt cele mai bune optiuni", te sfatuieste Ashlie.
Cat despre desert, cele mai multe sunt pe baza de tapioca, lapte de cocos sau fructe proaspete – ananas, mango, majoritatea fructelor tropicale.
Daca te-am convins ca urmatoarea destinatie de vacanta sa fie in Thailanda, sa stii ca nu esti singura persoana de pe lista. Si noi visam deja la aromele intense de pe strazile din Bangkok :)