
ß
Saptamana aceasta sarbatorim 100 de la nasterea celei care a reprezentat cel mai mare fenomen din industria culinara. Julia Child nu a schimbat doar obiceiuri culinare ci un intreg stil de viata. Milioane de oameni au inceput, dintr-o data, sa fie interesati de ce, unde si cum mananca.
Daca titlul de cea mai influenta persoana din istoria gastronomiei poate fi contestat, nimeni nu poate obiecta in ceea ce priveste cariera TV a Juliei. A fost primul om care a transformat show-urile culinare in divertisment si le-a aratat bucatarilor amatori ca diferentele intre ei si profesionisti nu sunt chiar atat de mari. Cu multa pasiune si dorinta de a invata, poti ajunge expert indiferent de varsta la care incepi.
Julia insasi s-a inscris la cursurile de gatit ale celebrei scoli Le Cordon Bleu destul de tarziu, la varsta de 32 de ani. Sotul ei, Paul Child, a fost cel care a introdus-o in tainele bucatariei. Traind timp de mai multi ani in capitala Frantei, acesta a fost cucerit de aromele bucatariei franceze. De la prima masa la Rouen, alaturi de sotul sau, si pana la fenomenul Julia Child nu au fost nevoie de foarte mult timp.
Incercand sa isi ocupe cumva timpul pe care il petrecea singura atunci cand Paul era la birou, s-a inscris in „Cercul Gurmandelor”. Aici a intalnit alte doua femei din SUA, Simone Beck si Louisette Bertholle, care incercau sa scrie o carte de bucate pentru femeile de acasa. Julia a fost exact omul de care aveau nevoie pentru a o realiza.
Dupa mai multe incercari, cartea a tot fost respinsa de editura pentru ca era mult prea lunga, au reusit sa o publice in anul 1961. Pentru cele 734 de pagini, au primit un avans de 750 de dolari. Succesul de care s-a bucurat cartea celor trei, Mastering the Art of French Cooking, a fost enorm, ramanand timp de 5 ani pe locul intai in topul celor mai bine vandute carti de bucate.
Cariera TV a inceput dintr-o intamplare. Invitata la postul public de televiziune din Boston pentru a promova cartea, Julia a gatit o omleta. Telespectatorii au fost atat de incantati de felul ei de a fi incat au trimis scrisori de felicitare catre producatorii emisiunii. Cele 27 de scrisori primite pot parea putine pentru noi dar nu si pentru angajatii postului de televiziune. Acestora le-a venit destul de greu sa creada ca au atatia oameni in fata televizorului.
Asa s-a nascut prima ei emisiune de televiziune, The French Chef, pentru care Julia era remunerata cu 50 de dolari pe editie. Dupa ceva timp, atunci cand emisiunea a ajuns sa fie difuzata de 96 de statii locale si a castigat cele mai importante premii din domeniu (Peabody – 1964, Emmy - 1966), salariul realizatoarei a crescut la 200 de dolari pe editie.
A fost astfel, prima femeie vazuta in postura de bucatar profesionist. A aratat tuturor ca gatitul este mult mai mult decat un job (in cazul barbatilor) sau o obligatie (in cazul femeilor). Gatitul este aducator de bucurie atat bucatarului cat si celor care vor gusta din preparatele sale.
In 1993, a devenit prima femeie inclusa de catre Institutul Culinar in Hall of Fame iar in noiembrie 2000 a primit cea mai mare distinctie posibila in Franta, Legiunea de Onoare.
Succesul de care s-a bucurat a fost atat de mare incat a adus premii si recunoastere chiar si proiectelor realizate dupa moartea sa (13 august 2004). Meryl Streep a fost rasplatita cu un Glob de Aur si o nominalizare la Oscar pentru interpretarea Juliei Child in filmul Julie&Julia.
Urmariti clipul de mai jos pentru a intelege mai bine cat de special era acest munte de om cu o voce de desene animate si o atitudine ce amintea de cea a unui copil aflat in mijlocul magazinului de jucarii: