ß
Speranta de viata a oamenilor ar putea creste cu doi ani, daca acestia ar petrece asezati pe scaun cel mult trei ore pe zi, au calculat cercetatorii americani.
De asemenea, daca oamenii ar micsora perioada petrecuta zilnic in fata televizorului la doua ore, si-ar putea prelungi viata cu 1,4 ani, sustin aceiasi oameni de stiinta in jurnalul online BMJ Open. Dar expertii spun ca aceste estimari ale cercetatorilor americani, bazate pe cinci studii separate, realizate pe grupuri diferite, nu sunt indeajuns de exacte pentru a preveni asupra riscurilor de natura personala, informeaza bbc.co.uk.
Profesorul David Spiegelhalter, expert in calcularea riscurilor la Universitatea din Cambridge, a declarat: "Acesta este un studiu asupra populatiilor si nu spune oamenilor individual cat de mult bine le face faptul ca se ridica de pe canapea".
"Pare plauzibil ca, daca tinerele generatii ar face mai mult sport, ar putea sa traiasca mai mult, in medie", a adaugat acesta. "Dar foarte putini dintre noi petrec mai putin de trei ore pe zi asezati asa ca vorbim de o tinta foarte optimista", a spus el. Adultii sunt sfatuiti sa faca cel putin doua ore si jumatate de exercitii de gimnastica cu grad mediu de dificultate, cum ar fi ciclismul sau mersul pe jos, in fiecare saptamana, dar si exercitii cu grad mai ridicat de dificulatate, precum ridicatul de greutati.
Dar, apreciaza omul de stiinta, in cazul in care subiectii lucreaza intr-un birou si stau asezati ore bune, acestia ar putea fi calificati drept sedentari, in ciuda exercitiilor facute.
Tot mai multe studii arata ca suntem mai putin sanatosi cu cat petrecem mai mult timp asezati pe scaun. Cateva studii au legat statul jos si orele prelungite de privit la televizor cu bolile de inima si diabetul, dar si cu riscul general de a muri prematur. Aceasta legatura dintre cele doua elemente nu este insa neaparat una de cauzalitate.
Studiul care a legat traiul sedentar de scaderea sperantei de viata a fost realizat pe un esantion mare de subiecti - 167.000 de persoane -, dar nu a luat in considerare stilul de viata al acestora. Astfel, nu este clar cati dintre ei au avut probleme de sanatate inainte de inceperea studiului, iar datele despre orele petrecute stand pe scaun sau lungit pe canapea in fata televizorului, furnizate de catre indivizii studiati, se bazeaza strict pe memoria lor.
Doctorul Peter Katzmarzyk si profesorul I-Min Lee, care au realizat studiul, au spus ca descoperirea lor este pur teoretica. Ei considera ca insusi faptul de a sugera ca sedentarismul duce la probleme de sanatate este un semnal de alarma in sine.
MEDIAFAX