Tot ceea ce ai nevoie sa te puna pe picioare intr-o zi calduroasa de vara. O reteta de la Alex Cirtu.
"Este un preparat foarte usor de facut, racoritor si foarte, foarte satios. Multi prefera sa il prepare cu inghetata sau multe alte combinatii (nu zic ca nu este corect), insa astazi va voi prezenta varianta mea de milkshake…care se cam mananca cu lingurita", explica fostul concurent de la MasterChef.
INGREDIENTE: (pentru mai multe pahare, bineinteles, ca nu mai suntem copii mici)
700 ml lapte
300 ml frisca lichida
1 lingurita de apa de trandafiri
1 lingurita de esenta de vanilie
menta
alune de padure
unt
zahar Demerara (brun)
zahar fin normal
100-150 g de capsune (merg la fel de bine si bananele daca nu aveti capsune)
Blue Curacao
gheata
MOD DE PREPARARE:
In primul rand, bateti frisca lichida adaugand treptat zahar (dupa gust).
! Atentie, sunt unele cutii de frisca dulce, ce nu mai necesita zahar. Ar fi indicat sa va cumparati una din acelea.
In al doilea rand, aveti nevoie de un blender foarte, foarte bun. Cam greu de facut treaba cu unul mediocru.
Turnati laptele si adaugati esenta de vanilie si apa de trandafiri.
Taiati capsunele in 4 si pastrati cateva de decor la sfarsit.
Taiati frunzulitele de menta marunt, zdrobiti-le intr-un mojar si apoi adaugati-le in blender peste restul compozitiei.
Zdrobiti un pic gheata in punga astfel incat sa nu deteriorati cutitul blenderului din cauza dimensiunii foarte mari. Odata ce-ati facut asta, adaugati-o peste compozitie si porniti blenderul pe viteza minima, astfel permitand compozitiei sa se amestece foarte bine.
Intr-o cescuta amestecam cateva lingurite de zahar alb fin cu cateva picaturi de Blue Curacao pana acesta isi schimba culoarea.
Udam marginea de la fiecare pahar si turnam zaharul astfel incat sa se lipeasca de ea.
Intre timp, intr-o tigaie incinsa (de preferabil wok) prajim alunele de padure pana ce se desprinde usor coaja de pe ele.
Separat, in alta tigaie, punem cam jumatate de cana de zahar brun la caramelizat (la foc mic) si avem grija sa-l imprastiem pe toata suprafata tigaii. Cand zaharul s-a caramelizat, adaugam un cubulet de unt (nu foarte mare) si turnam alunele peste. Amestecam bine de tot pana ce alunele sunt imbracate in caramel.
! Atentie, nu va sfatuiesc sa faceti o cantitate foarte mare de alune caramelizate din doua motive: 1) alunele sunt fierbinti, iar daca punem milkshake-ul peste acesta se va incalzi si nu va mai avea un gust bun – tot esentialul sau este sa fie rece. 2) Daca lasam foarte mult timp alunele in tigaie sa se raceasca, nu vom mai putea sa le desprindem de pe tigaie. De-aceea pregatim 4 pahare si punem alunele caramelizate in ele.
Comutam blenderul pe ultima viteza si mai amestecam timp de 1 minut. Il lasam apoi la frigider pana ce alunele s-au racit. Turnam apoi milkshake-ul peste alune si decoram cu capsune si frunzulite de menta.
! Optional, puteti incerca cu bezele sau cu piscoturi.
Enjoy!
FOTO: Mugur Mateescu
Gallery