ß
Judecatoarea Guinness Syeda Subasi - Gemici, aflata la Bucuresti pentru a valida un nou record - o scrisoare de dragoste, compusa de Dragobete in Centrul istoric -, a acordat un interviu agentiei MEDIAFAX, prilej de a aminti cele mai importante, dar si inedite recorduri ale Romaniei.
Prima nota de zece la gimnastica - Nadia Comaneci, cea mai sangeroasa criminala - Elizabeth Bathory, dar si recorduri legate de lumea moderna, precum cea mai mica bancnota si persoana care a primit cele mai multe scrisori din lume, au pus numele Romaniei in Cartea Recordurilor Guinness.
Recent, de Dragobete, Romania a realizat un nou record - scrisoarea de dragoste cu cei mai multi semnatari - validat de judecatoarea Syeda Subasi - Gemici.
Vineri, Syeda Subasi - Gemici sta intr-un cort mic, pe Lipscani, in centrul istoric al Bucurestiului. in jurul ei se invart domnisoare imbracate in rochii cu garofite integrate in stofa, cu palarii imense, un domn in parpalac pe picioroange, un aviator cu aripi de fluture caruia ii lipseste avionul cu elice, curiosi de toate felurile si oameni care isi scriu mesajele de iubire pe un panou. Femeia, care este judecator Guinness World Records, are in vizor fix panoul care starneste amuzamentul si romantismul din trecatori. "Transmite-le ca, daca nu isi scriu numele, ii descalific", spune aceasta celor doua ajutoare ale sale.
Chiar si in timpul interviului acordat MEDIAFAX, Syeda Subasi - Gemici insista sa fie cu ochii pe oamenii care se distreaza si isi cere scuze ca sta in dreptul celor care vor sa isi faca fotografii bagandu-si capetele in decupajele celui mai celebru cuplu romanesc: Ion si Maria. Ion este mai scund decat Maria si are cizme de guma, numai bune pentru zapada care a capatat consistenta zaharului muiat in apa, si Maria poarta broboada verde, cum numai bine ii sta unui cap al familiei.
Syeda se afla in Romania din partea Guinness World Records ca sa valideze recordul pentru scrisoarea de dragoste cu cei mai multi semnatari, fix de Dragobete (24 februarie). Pentru ea, foile insirate pe panou, cu apelativele "pisi" sau "pestisor", sunt pur si simplu niste "entry-uri" in lista pe care trebuie sa o valideze.
Femeia este originara din Turcia si de patru ani alearga prin lume pentru a valida recorduri Guinness. in total, a validat peste 500 de recorduri, avand in vedere ca vorbeste trei limbi straine: turca, germana si engleza.
Recordul mondial de care isi aduce aminte cel mai bine este cel de scuba diving. Un antrenor de scafandri a incercat sa bata recordul de stat sub apa, anul trecut. Cem Karabay, din Istanbul, a stat, la sfarsitul lui octombrie anul trecut, 192 de ore, 19 minute si 19 secunde, neintrerupt sub apa si in perioada aceasta a incercat sa duca o existenta normala - a facut exercitii, a mancat si a jucat table.
Recordul preferat al lui Subasi - Gemici, care este mentionat pe verso-ul cartii ei de vizita, dateaza din 18 martie 2011: cea mai galagioasa multime adunata pe un stadion. Atunci, Clubul sportiv Galatasaray a stabilit un record de 131,76 de decibeli, la Arena Sportiva Turk Telekom din Istanbul.
Pentru a fi judecator Guinness, este nevoie de o jumatate de an de pregatire, inclusiv in ceea ce priveste abilitatile de a comunica cu media. Seyda Subasi - Gemici spune cifrele de parca ar fi codul PIN de la cardul de credit personal. Probabil stie cate fire de par are pe cap. A fost antrenata de cei mai buni oameni din bransa, inclusiv antrenori de vedete, pentru a performa fara cusur pe scena si a lua cele mai bune decizii in conditii de stres. Pentru ca vorbeste limbile turca, engleza si germana, Seyda Subasi - Gemici este mereu pe drumuri.
Astfel, dupa Romania, aceasta avea in program o vizita in Germania, pentru a valida recordul pentru spectacolul cu cei mai multi magicieni, apoi Manilla, unde avea loc incercarea de plantare a celor mai multe mangrove din lume. Si apoi Coreea de Sud, unde era planuita cea mai mare reuniune de bucatari. Dar bucatarii care conteaza nu sunt doar cei care au boneta ciudata si sort, ci trebuie sa aiba si atestatul gata sa fie vazut de Seya Subasi - Gemici.
Pe site-ul oficial Guinness World Records, Romania figureaza cu 25 de motive de mandrie ca se afla in Cartea Recordurilor. De la mit la sport si inedit la evenimente corporate - toate cele 25 de motive sunt dintre cele mai uimitoare.
Una dintre prezentele in Guinness World Records din partea Romaniei este, pe site-ul oficial al institutiei, Elisabeth Bathory - cea mai prolifica ucigasa din Occident. Subiect de roman si film, aceasta ar fi practicat vampirismul si, in secolul al XV-lea, ar fi ucis nu mai putin de 600 de fete virgine, pentru a le bea sangele sau pentru a se scalda in el - un secret al tineretii vesnice.
Romania se afla in Cartea Recordurilor si pentru primul 10 plin din istoria gimnasticii. Atunci, nota 10 a fost prezentata ca "1.00", caci tehnica momentului nu putea inregistra performanta Nadiei Comaneci. Nota "10 perfect" a fost obtinuta de Nadia Comaneci la paralele, la Olimpiada de la Montreal, pe 18 iulie 1976.
Alt record mondial detinut de Romania la categoria "sport" este cel care apartine acrobatei Corina Colonelu Mosoianu - un triplu surub la bara mobila, pe 17 aprilie 1984, la Madison Square Garden din New York.
De asemenea, atleta Claudia stef a stabilit un nou record mondial la proba de 3.000 de metri mars in sala, pe 30 ianuarie, iar Doina Melinte a batut recordul de viteza la proba de o mila, in sala.
Un lucru mai putin cunoscut este faptul ca Romania are cea mai mica bancnota din lume, care a fost pusa in circulatie in timpul Primului Razboi Mondial. Bancnota de 10 bani, pusa in circulatie de Ministerul de Finante din Romania in 1917, masura 27,5 x 38 milimetri.
Recordurile legate de scrisori nu sunt straine Romaniei. Gabriel Antoniu Lavrincic a stabilit recordul pentru cele mai multe scrisori primite in timpul vietii - 22.018. Detinatorul recordului a corespondat cu copii din Uniunea Sovietica si a strans, intre 1987 si 1991, un numar record de scrisori, care au fost pastrate in plicurile originalele, cu tot cu timbre si stampile.
In Romania au existat si asa-zisele recorduri "corporate", legate de lansarea sau relansarea unui brand. Astfel, cel mai mare lant de prezervative din lume a fost atribuit PSI Romania, cu o lungime de 3.269,46 de metri, realizat pe Bulevardul Unirii din Capitala, pe 28 octombrie 2007.
De asemenea, Bucurestiul este locul unde au fost cei mai multi Mos Craciuni care au distribuit daruri simultan - 3.939 de participanti, in Piata Constitutiei din Bucuresti, pe 21 decembrie 2008.
Kaufland Romania a creat si a construit cea mai mare punga din hartie reciclata, de 4,18 metri/ 6,62 metri/ 1,79 metri, pe 18 mai 2009.
Cea mai mare vanatoare de comori a fost inregistrata de Kinder Surprise, cu 250 de participanti, pe 4 septembrie 2010, iar cel mai mare document legal a fost realizat de ING Asigurari Romania si semnat in Varna (Bulgaria), pe 15 martie 2008. Acesta a avut o marime de 9 metri x 6 metri.
Ziua Unirii (24 ianuarie) a fost sarbatorita in Slatina, in 2006, cu cea mai mare hora din lume, cu 13.828 de participanti.
si Baia Mare a intrat in Cartea Recordurilor, cu cel mai mare gulas, de 7.200 de litri, preparat pe 29 septembrie 2007, in timpul Festivalului Castanelor.
Pitestiul este si el in Cartea Recordurilor, cu cel mai mare adapost pentru cainii comunitari, "Ute Langenkamp: Iubiti Maidanezii", care din 2001 este cel mai mare stabiliment de gen si poate adaposti pana la 3.000 de catei, pe o suprafata de 45.543 de metri patrati.
Guinness World Records are o istorie de 55 de ani, timp in care a inregistrat recorduri inimaginabile, de la cel mai mic la cel mai mare om din lume, la incercarea de a stabili cea mai prietenoasa zi din an (17 martie 2012 - Sfantul Patrick, Ziua Irlandei).
Totul a inceput la o vanatoare, in 1951, cand Sir Hugh Beaver - pe atunci sef al berariei Guinness - a pus o intrebare simpla: "Care este cea mai rapida pasare de vanat din Europa?" Nimeni nu a putut raspunde si el nu era singurul care isi punea asemenea intrebari. Cu ajutorul gemenilor Norris si Ross McWhirter, care erau pasionati de aflarea raspunsurilor la cele mai ciudate intrebari, Sir Hugh Beaver a pus bazele a ceea ce urma sa fie Cartea Recordurilor Guinness.
MEDIAFAX
Gallery