• PRO TV
  • Descoperire fara precedent in medicina. Un medicament anticancer inverseaza, cu rapiditate, efectele maladiei Alzheimer

Descoperire fara precedent in medicina. Un medicament anticancer inverseaza, cu rapiditate, efectele maladiei Alzheimer

<span style="color:#f00;">Descoperire fara precedent in medicina.</span> Un medicament anticancer inverseaza, cu rapiditate, efectele maladiei Alzheimer

Un medicament anticancer a readus cu rapiditate la normal functiile cerebrale ale soarecilor de laborator suferind de maladia Alzheimer. Aceasta descoperire putand conduce la obtinerea unui tratament eficient contra acestei boli incurabile cu efecte devastatoare.

Medicamentul anticancer bexaroten a facut nu doar sa dispara la acei soareci 75% din totalul placilor betaamiloide, o forma de proteina a carei acumulare reprezinta una dintre caracteristicile patologice principale ale maladiei Alzheimer, ci a inversat si simptome ale bolii, precum pierderile de memorie.

La doar 72 de ore dupa ce au inceput tratamentul cu bexaroten, soarecii de laborator - modificati genetic pentru a dezvolta un echivalent al maladiei Alzheimer umane - au inceput sa prezinte comportamente normale, au explicat autorii acestui studiu, publicat in revista Science.

Animalele si-au regasit memoria si simtul mirosului, a explicat medicul Daniel Wesson, profesor adjunct de stiinte neuronale la Facultatea de medicina Case Western din Cleveland (Ohio, SUA), principalul autor al studiului.

Pierderea simtului mirosului este adeseori primul semn de instalare a maladiei Alzheimer la oameni.

Aceasta descoperire este "fara precedent", afirma Paige Cramer, cercetator la aceeasi universitate si colaborator la acest studiu. "Pana acum, cel mai bun dintre tratamentele existente pentru soarecii de laborator avea nevoie de mai multe luni pentru a elimina placile amiloide", a mai spus acesta.

Descoperirea savantilor americani a avut la baza un studiu din 2008 in care se demonstra faptul ca principalul "vehicul" al colesterolului din creier este o proteina numita Apolipoproteina E (ApoE), care faciliteaza si distrugerea betaamiloidelor.

O crestere a concentratiei acestei proteine in creier accelereaza "curatarea" placilor amiloide care s-au acumulat.

Maladia Alzheimer apare, in majoritatea cazurilor, atunci cand organismul, imbatranind, isi pierde capacitatea de a elimina placile betaamiloide care se formeaza in mod natural in creier.

Se pare ca medicamentul bexaroten reprogrameaza celulele imunitare din creier pentru ca acestea sa poata "sa devoreze" din nou depozitele amiloide.

 

Bexarotenul, fabricat initial de laboratorul american Ligand Pharmaceuticals sub numele Targretin, a fost aprobat de Agentia pentru medicamente americana (FDA) in 1999. Medicamentul este folosit pentru a trata un tip rar de cancer, numit limfom cutanat cu celule T.

Laboratorul japonez Eisai a cumparat drepturile de distributie pe plan mondial pentru bexaroten, in 2006.

MEDIAFAX

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni