ß
Aproximativ 30% din totalul cazurilor de cancer de pe mapamond ar putea fi evitate prin schimbarea stilului de viata, au anuntat reprezentantii Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), vineri, cu o zi inainte de Ziua mondiala contra cancerului.
OMS considera ca pot fi evitati principalii factori de risc - fumatul, obezitatea, consumul insuficient de fructe si legume, lipsa exercitiilor fizice, consumul excesiv de alcool si poluarea aerului din orase, scrie MEDIAFAX.
Fumatul "este factorul de risc canceros cel mai important, reprezentand 22% din mortalitatea cauzata de cancer".
Cu titlu preventiv, OMS recomanda oamenilor sa evite acesti factori de risc si sa se vaccineze contra virusului papiloma uman (HPV), vinovat de declansarea cancerul de col uterin, care face ravagii in tarile in curs de dezvoltare, si sa isi reduca expunerea la soare.
Potrivit celor mai recente cifre cunoscute, cele din 2008, cancerul a cauzat 7,6 milioane de decese pe plan mondial in acel an, reprezentand 13% din mortalitatea mondiala.
Cancerele de plamani, de stomac, de ficat, de colon si mamar sunt tipurile de cancer care cauzeaza cel mai mare numar de decese in lume.
In tarile sarace, 20% dintre decese sunt cauzate de cancerele provocate de infectiile virale, precum virusul hepatitei B sau virusul papiloma uman.
Cancerul afecteaza cel mai dur tarile considerate sarace sau cu venituri medii, in care totalizeaza 70% din cazurile de deces.
Potrivit statisticilor OMS, mortalitatea cauzata de cancer va continua sa creasca si va depasi pragul de 13,1 milioane de decese in 2030.