ß
  • PRO TV
  • Incalzirea globala, un fenomen in plina desfasurare. Se asteapta record de temperaturi in urmatorii ani

Incalzirea globala, un fenomen in plina desfasurare. Se asteapta record de temperaturi in urmatorii ani

Incalzirea globala, un fenomen in plina desfasurare. Se asteapta record de temperaturi in urmatorii ani

Media temperaturii globale in 2011 a fost de noua ori mai mare decat in 1880, potrivit cercetatorilor de la Institutul Goddard pentru studii spatiale al NASA. Institutul a lansat o analiza actualizata, care arata temperaturile de pe glob din 2011, in comparatie cu temperaturile mediii globale de la mijlocul secolului 20.

Potrivit acestei analize, temperaturile continua sa fie mai ridicate decat cu decenii in urma. Temperatura medie pe glob in 2011 a fost cu 0,51 grade Celsius mai mare decat media de la mijlocul secolului 20.

"Stim ca planeta absoarbe mai multa energie decat emite!", a declarat directorul Institutului Goddard, James E. Hansen. "Deci vom vedea in continuare o tendinta spre temperaturi mai ridicate. Chiar si cu efectele de racire ale fenomenului La Nina si activitatea solara scazuta din ultimii ani, 2011 a fost unul dintre cei mai calzi din 10 ani de inregistrari", a adaugat James E. Hansen.

Acest lucru subliniaza tendinta accentuata de crestere a temperaturii globale.

Datorita diferentelor mari de climat, oamenii de stiinta sunt convinsi ca temperaturile nu vor creste constant in fiecare an. Cu toate acestea, se asteapta la o continua crestere a temperaturii de-a lungul deceniilor.

Primii 11 ani din secolul 21 au avut temperaturi ridicate comparativ cu mijlocul si sfarsitul secolului 20, a spus James E. Hansen. Singurul an din secolul 20 care se afla in top 10 ani cu cele mai mari temperaturi din istorie este anul 1998.

Temperaturile mari din zilele noastre sunt in mare parte datorate cresterii concentratiei de gaze cu efect de sera, in special dioxid de carbon. Aceste gaze absorb radiatiile cu infrarosii emise de catre Pamant si elibereaza aceasta energie mai mult in atmosfera decat in spatiu. Din cauza cresterii concentratiei acestor gaze in atmosfera, cantitatea de energie captata a condus la temperaturi mai mari.

Citeste mai multe pe MEDIAFAX

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni