ß
Legile sunt, din cele mai vechi timpuri, seturi de reguli impuse de autoritati, care ii protejeaza pe cetateni de abuzuri, iar cei care le incalca sunt pedepsiti. Dar pe langa legile absolut necesare, in aproape toate tarile, de la Germania sau Franta, pana la Swaziland, exista si norme cel putin ciudate, care par fara nicio utilitate. Fie ca au ramas din cele mai vechi timpuri, fie ca au fost adoptate mai recent, chiar si acestea trebuie respectate.
Iata mai jos o selectie cu unele dintre cele mai ciudate legi din lume, realizata de listverse.com:
China – politica unui singur copil pe familie Este una dintre cele mai cunoscute legi de pe aceasta lista si este si printre cele mai controversate. Adoptata in 1987, legea are ca scop stoparea cresterii excesive a populatiei Chinei, care a depasit 1,3 miliarde de persoane, potrivit recensamantului realizat in 2010. Legea introduce o taxa usturatoare pentru cuplurile care vor sa aiba mai mult de un copil. In timp ce sustinatorii legii spun ca Beijingul a facut un pas important pentru a evita suprapopularea nu numai a tarii, ci si a intregii planete, opozantii considera ca restrictionarea numarului de copii pe care si-i doreste o familie este imorala. In acelasi timp, ca urmare a aplicarii legii, a crescut si numarul avorturilor, pentru ca majoritatea chinezilor isi doreste baieti.
Drama unei tari suprapopulate. “Copiii ilegali” din China, confiscati si dati spre adoptie pentru 5.000 de dolari Grecia – jocurile electronice sunt interzise In prima varianta, adoptata in septembrie 2002, legea interzicea initial jocurile video in internet cafe-uri, ca masura de combatere a evaziunii fiscale. In decembrie 2003, actul normativ a fost revzuit si a introdus interzicerea tuturor jocurilor electronice. Motivul invocat de autoritati a fost acela ca este dificil de facut distinctia intre jocurile interzise si cele seriose, cum ar fi sahul online. Franta – nimeni nu poate sa-si boteze porcul cu numele de Napoleon Francezii au un respect atat de mare pentru Napoleon Bonaparte, incat au interzis botezarea porcilor cu numele lui. Se spune ca totul a plecat de la romanul “Ferma Animalelor” a lui George Orwell, in care porcul care il reprezanta pe Stalin este numit Napoleon. Astazi, insa, prea putini stiu ca exista aceasta lege si, chiar daca este in vigoare, nimeni nu verifica daca exista fermieri care si-au botezat porcii cu numele fostului rege. Germania – pernele sunt considerate arme albe Fiecare dintre noi a participat la un moment dat la o bataie cu perne, dar in Germania o astfel de joaca ar fi considerata un delict. Pentru ca exista o lege care incadreaza pernele in categoria armelor albe, care pot fi folosite pentru a rani un adversar.
Cele mai neobisnuite cinci case in care poti sa traiesti. Cat costa locuinta construita pe un pod. FOTO Swaziland – femeile nu au voie sa poarte pantaloni Intr-una dintre cele mai sarace tari din lume, sub regim dictatorial, autoritatile incearca, prin diferite legi bizare, sa pastreze valorile traditionale. In aceasta societate patriarhala, femeile sunt considerate inferioare barbatilor si de aceeea li se interzice sa poarte imbracaminte masculina. Japonia – legea onoarei in casatorie Legea prevede ca fratele mai mare dintr-o familie o poate cere in casatorie pe iubita fratelui mai mic, iar aceasta este obligata sa accepte. Aceasta regula se intalneste in mai multe tari din Asia si reprezinta o veche traditie prin care se arata respectul fata de cei mai in varsta. Odata cu modernizarea societatii, legea mai este respectata doar de o mica parte a populatiei. Marea Britanie – interzis politicienilor sa moara in Parlament Marea Britanie este recunoscuta pentru numarul mare de legi si taxe care dateaza de sute de ani. Una dintre cele mai absurde legi a fost aceea ca era interzis politicienilor sa moara in Parlament. Legea, care a fost abrogata intre timp, pentru absurdul ei, prevedea ca in cazul in care unui politician i se facea rau in caldirea Parlamentului, trebuia sa fie scos imediat afara si apoi sa i se acorde primul ajutor.
Alfabetul brandurilor. Istoria numelor celor mai tari marci din lume