Brandul Victoria's Secret e reprezentat de unele din cele mai frumoase si mai celebre femei din lume, iar produsele VS se vand in magazine de top din marile orase ale lumii, purtand cu mandrie etichete de “bumbac organic”.
Acum, imaginea acestui imperiu de miliarde de dolari e grav amenintata de un scandal. Anchetatorii de la agentia de stiri Bloomberg au descoperit ca, departe de podiumurile stralucitoare de moda din New York si Londra, copiii din Africa sunt exploatati pe plantatiile de bumbac de la varste fragede, unde muncesc ore in sir fara niciun fel de plata, scrie dailymail.co.uk.
Bumbacul din care se fac multe din hainele VS e adus dintr-o tara foarte saraca, Burkina Faso, cunoscuta pentru conditiile dure in care minorii sunt obligati de famiile lor sa munceasca.
Echipa de la agentia de stiri Bloomberg a petrecut aproape sase saptamani in Burkina Faso, vorbind cu copiii, rudele lor, vecinii si batranii din sate. Ce au aflat, i-a socat total: acolo, copiii sunt fortati sa munceasca pe plantatii ca sclavii, iar accesul la educatie este ca si inexistent.
Unul din acesti copii este Clarisse Kambiré, o fetita de numai 13 ani, care anul acesta a fost nevoita sa sape cu mainile goale peste 500 de randuri de cultura de bumbac, pentru ca patronul ei nu si-a permis sa cumpere un plug si un bou.
Acum, pentru ea a sosit perioada recoltei. Daca oboseste in timpul zilei si incetineste ritmul, patronul ei o loveste cu un bat peste spate. Bumbacul cules de mainile ei se incarca mai apoi in camioane care ajung in fabricile din Sri Lanka sau din India ale Victoria’s Secret, unde se transforma in bikini super sexy si sutiene cu push-up, dorite de milioane de femei.
In februarie 2009, de Valentine’s Day, Victoria’s Secret a produs o linie speciala de lenjerie, pe care a vandut-o cu mesajul ca fiecare comanda va imbunatati vietile muncitorilor din Burkina Faso.
Un purtator de cuvant a declarat ca VS ia foarte in serios ancheta celor de la Bloomberg, deoarece standardele companiei lor interzic total exploatarea copiilor si ca vor investiga aceasta problema pe cont propriu.
Copiii-sclavi din Burkina Faso sunt rude de-ale fermierilor; ei poarta numele de “enfants confines” – un termen care s-ar traduce prin “copii adoptati din camine”. Un studiu arata ca 57% pana la 89% din producatorii de bumbac din Burkina Faso au in grija unul sau mai multi astfel de copii adoptati, pe care aleg sa-i exploateze.
Anul acesta, Burkina Faso a fost plasata pe locul 181 din 187 in clasamentul privind dezvoltarea umana intocmit de Natiunile Unite.
Gallery