ß
O expozitie de la Muzeul de Stiinte din Londra, intitulata "Eroii ascunsi - geniul din lucrurile de zi cu zi" sarbatoreste 36 de inventii fara de care oamenii nu mai pot trai, scrie dailymail.co.uk.
Nu toate lucrurile inventate de-a lungul timpului primesc recunoasterea pe care o merita, chiar daca unele dintre acestea sunt indispensabile pentru omul modern.
Vizitatorii muzeului pot afla povestea inventiilor, plecând de la ideea inventatorului si mergând pâna la design si productie.
Iata unele dintre inventiile la care nu am putea renunta:
• folia protectoare cu bule de aer - a aparut in anii 1950 ca tapet nereusit, apoi izolare pentru sere. Dupa câtiva ani, a fost folosita de IBM ca protectie pentru computerele livrate. Aprecierea oamenilor pentru folia cu bule continua sa creasca. Exista chiar o pagina pe Facebook intitulata "Imi place sa pocnesc toate bulele de aer de pe folie", care are peste 95.000 de fani.
• agrafele de hârtie - americanul Samuel B Fay a fost premiat pentru patentarea agrafei in 1867. Primul model a fost triunghiular. O pagina pe Facebook intitulata "Poate aceasta agrafa de birou sa strânga mai multi fani decât Miley Cyrus?" a strâns insa doar 13.000 de fani, fata de cei 6 milioane pe care ii are cântareata.
• elasticul - a fost patentat de Stephen Perry in 1845. Serviciul Postal Regal foloseste in jur de 342 de milioane de elastice pe an pentru a lega scrisorile si coletele.
• cutia de conserve - a fost produsa in 1810, la cererea lui Napoleon, de Nicolas Appert. Soldatii care au beneficiat de primele cutii de conserve erau insa obligati sa le deschida folosindu-si sabiile sau pietre. In Marea Britanie se produc peste 20 de milioane de cutii de conserve in fiecare an.
• cârligele pentru rufe - au fost inventate de David M Smith in 1853.
• umerasele - au fost inventate in 1904 de americanul Albert J Parkhouse, care a folosit o sârma pentru a-si atârna haina, din cauza cuierelor supraaglomerate de la serviciu. Inventia sa a fost folosita si in alte scopuri: ca antene radio, ca unelte pentru spargerea masinilor sau chiar ca instrument medical, de catre un doctor care a operat un pasager al unui avion.
• plasturii - au fost folositi pentru prima data in 1920 pentru a repara penele de cauciuc la biciclete. Earle Dickson, un angajat Johnson&Johnson, le-a folosit pentru a acoperi taieturile sau arsurile pe care sotia sa si le facea in timp ce gatea. Compania a comercializat apoi plasturii sub denumirea Band Aids.
• cutiile pentru oua - au fost inventate in 1911 de Joseph Coyle, un editor de ziar care a fost chemat sa rezolve disputa dintre doi comercianti locali de oua si proprietarul unui hotel, care se plângea ca primea produsele sparte in fiecare zi.
• pliculetele de ceai - au fost inventate de americanul Thomas Sullivan si comercializate pentru prima data in 1904. Se crede ca ideea a pornit de la clientii care inmuiau pachetele de ceai in apa fierbinte pentru a testa calitatea ambalajului.