La Manila sau la Kaliningrad? Fata sau baiat? Mai multe tari au "revendicat", luni, nationalitatea locuitorului cu numarul 7.000.000.000 de pe Terra, prilej pentru ONU de a atrage atentia asupra provocarilor cu care se va confrunta omenirea in viitor datorita cresterii demografice
Pragul de 6 miliarde de locuitori a fost atins in 1999. ONU l-a ales atunci pe Adnan Nevic, un bebelus nascut la Sarajevo, ca fiind locuitorul cu numarul 6.000.000.000 de pe planeta noastra.
De aceasta data, ONU a evitat sa desemneze in avans un "câstigator" al statutului de locuitor cu numarul 7.000.000.000, iar mai multe tari au anuntat ca fericitul ales s-a nascut pe teritoriile lor.
In aceasta "cursa", Filipine a fost cea mai rapida tara. Danica May Camacho, nascuta duminica, cu doua minute inainte de miezul noptii, intr-una dintre cele mai sarace tari din lume, este o fetita care a avut la nastere greutatea de 2,5 kilograme. Parintii ei, Florante Camacho si Camille Dalura, au fost felicitati de functionari de la ONU, care au adus cu ei un tort pentru aceasta ocazie speciala.
"E atât de frumoasa. Nu-mi vine sa cred ca ea este locuitorul cu numarul 7.000.000.000 de pe planeta", a declarat Camille Dalura, in sala de nasteri a Jose Fabella Memorial Hospital, un spital public din capitala filipineza, invadat de jurnalisti.
Potrivit United Nations Population Fund (UNFPA), Filipine ocupa locul al 12-lea in topul celor mai populate tari din lume, cu 94,9 milioane de locuitori, dintre care 54% au mai putin de 25 de ani.
Insa India - tara-continent care numara 1,24 miliarde de locuitori si care va deveni pâna in anul 2025 tara cu cea mai mare populatie din lume, depasind China, urmând sa aiba o populatie de 1,5 miliarde de locuitori - a anuntat la rândul ei ca Nargis, locuitorul cu numarul 7.000.000.000, s-a nascut pe teritoriul sau.
Fetita s-a nascut la ora locala 07.20 (01.50 GMT), dintr-o mama de 23 de ani si un tata de 25 de ani, in satul Mall din statul indian Uttar Pradesh, a declarat un purtator de cuvânt de la Plan International, o organizatie de caritate cu sediul in Marea Britanie.
Pe de alta parte, doua regiuni ruse, una orientala, Kamceatka, iar cealalta occidentala, Kaliningrad, isi revendica si ele "titlul" locuitorului cu numarul 7.000.000.000.
Kamceatka, o peninsula izolata si putin populata de pe tarimul Oceanului Pacific, a fost prima care a anuntat nasterea "candidatului" ei oficial, luni, la ora locala 00.19 (16.19 GMT, duminica), care a primit prenumele Alexandru.
"Tara noastra, asa cum stim, incepe cu Kamceatka si de aceea consideram ca bebelusul din Kamceatka este primul nou-nascut din Rusia, in ziua in care populatia planetei ajunge la 7 miliarde", a declarat intr-un comunicat guvernatorul acestei regiuni, Vladimir Iliukhin.
Insa regiunea Kaliningrad, o enclava rusa dintre Polonia si Lituania, situata la o distanta de 7.400 de kilometri de Kamceatka, are propriul ei "pretendent": Piotr Nikolaev s-a nascut luni, la ora locala 00.02 (21.02 GMT, duminica) si a avut la nastere greutatea de 3,6 kilograme.
Referindu-se la acest veritabil "concurs" al bebelusilor, Ban Ki-moon, secretarul general al ONU, care va marca evenimentul printr-o conferinta de presa, a spus ca momentul in care omenirea ajunge la 7 miliarde de locuitori nu trebuie tratat cu lejeritate.
"Nu este doar o chestiune care tine de cifre. Este vorba de istoria umanitatii", a declarat el, saptamâna trecuta, in timp ce vizita o scoala newyorkeza.
Pentru tarile cele mai sarace, guvernele se vor confrunta cu dificultatea de a oferi locuri de munca "armatei" de tineri care vor deveni activi pe piata fortei de munca, fara a mai lua in calcul incalzirea globala, seceta si dezvoltarea necontrolata a megalopolisurilor, potrivit unui raport UNFPA.
"Sapte miliarde de persoane au nevoie de hrana. De energie. De oferte interesante in domeniul locurilor de munca si al educatiei. De drepturi si de libertate. Libertatea de expresie. Libertatea de a putea sa-ti cresti copiii in pace si siguranta. Tot ceea ce fiecare isi doreste pentru sine, inmultit de 7 miliarde de ori", a declarat Ban Ki-moon.
Organizatia United Nations Population Fund (UNFPA), care a publicat vineri cel mai recent raport al ei, considera ca populatia Terrei va continua sa creasca pentru a ajunge la 9,3 miliarde de locuitori in anul 2050 si la peste 10 miliarde de locuitori pâna la sfârsitul acestui secol.
La nivelul continentelor, cea mai mare crestere se va inregistra in Africa, a carei populatie a depasit 1 miliard de locuitori in 2009 si va depasi 2 miliarde de locuitori pâna in 2044.
Potrivit ONU, pâna in anul 2025, India va deveni tara cu cea mai mare populatie din lume, devansând China, urmând sa atinga in acel an pragul de 1,5 miliarde de locuitori.
Gallery