ß
Biografia legendarului director al Apple Steve Jobs, care apare luni in Statele Unite, realizeaza portretul unui barbat complex, care a refuzat intotdeauna sa il intalneasca pe tatal sau biologic si nu a ezitat sa il critice pe presedintele Barack Obama la prima lor intalnire.
"Cand am cautat-o pe mama mea biologica, evident ca il cautam si pe tatal meu biologic. Am aflat putine lucruri despre el si nu mi-a placut ce am aflat", a povestit Jobs biografului sau Walter Isaacson, intr-un interviu sonor difuzat joi de postul de televiziune CBS.
Adoptat la nastere de un cuplu de californieni modesti, Jobs l-a identificat pana la urma pe tatal lui, descoperind ca a avut deja ocazia sa ii stranga mana: acest american nascut in Siria si cu numele de Abdulfattah Jandali, care isi spunea John, avea un restaurant cu specific mediteranean in Silicon Valley, unde Jobs a luat cina adeseori.
"Imi amintesc ca m-am intalnit cu proprietarul (restaurantului), care era originar din Siria si caruia ii cadea parul. I-am strans mana, el mi-a strans, de asemenea, mana", povesteste el.
Jobs insusi a explicat ca i-a cerut surorii sale vitrege, cu care avea relatii bune, sa nu dezvaluie identitatea tatalui sau: "Am devenit bogat si ma tem ca ma va santaja sau ca va alerta presa", s-a justificat el, potrivit unui extras dintr-o carte publicata de Huffington Post.
Steve Jobs s-a dovedit critic si fata de Barack Obama, caruia i-a refuzat o invitatie la cina deoarece ar fi vrut ca presedintele american sa il sune in persoana, potrivit Huffington Post.
"Sunteti pornit sa nu aveti decat un mandat", i-ar fi declarat Jobs lui Obama la inceputul primei lor intalniri.
Motivul criticilor sale, rezumate de Huffington Post, era urmatorul: administratia ar trebui sa fie maiintelegatoare cu intreprinderile si sa ia exemplul Chinei, unde este mai usor sa construiesti uzine "fara norme sau costuri inutile".
In plus, Steve Jobs s-ar fi declarat dezamagit de Obama pentru ca presedintele "nu vrea sa ofenseze pe nimeni", a relatat New York Times.
Steve Jobs ar fi propus sa contribuie la campania de realegere a presedintelui Obama, In 2008, el si-a oferit deja ajutorul dar "s-a enervat, apreciind ca strategul lui Obama, David Axelrod, nu ii arata suficient respect".
Directorul Apple, tatal a patru copii, ar fi criticat in fata lui Obama si sistemul educativ american "handicapat de reguli impuse de sindicate", scrie Isaacson, citat de Huffington Post. El aprecia ca "atat timp cat sindicatele profesorilor nu vor fi desfiintate, nu exista practic nicio speranta de refomare a educatiei".
Bill Gates, fondatorul Microsoft care a fost succesiv partenerul si concurentul lui Jobs, nu a fost nici el scutit de critici, potrivit extraselor din biografia citata de site-ul de stiri: "Bill este in mod fundamental lipsit de imaginatie si nu a inventat nimic niciodata, de aceea parerea mea este ca el este mai in largul sau acum in filantropie decat in tehnologie. El nu facea decat fure in mod rusinos ideile altora".
Dar Google este vizat de comentariile cele mai acerbe. Steve Jobs i-ar fi marturisit lui Isaacson, potrivit New York Times, ca este dispus sa cheltuiasca "pana la ultima suflare" si sa consacre toate lichiditatile Apple "redreserii prejudiciului" pe care i l-ar fi adus Google furand brevetele iphone pentru sistemul sau de exploatare Android.
Batalia brevetelor se desfasoara in continure pe plan judiciar intre Apple si fabricantii care folosesc Android.
Publicata de Simon & Schuster (filiala CBS), biografia este asteptata in librariile americane luni.
MEDIAFAX