ß
O organizatie pentru protectia mediului cere autoritatilor din Nepal sa instaleze toalete portabile in Everest, pentru ca alpinistii sa nu mai murdareasca cel mai inalt varf din lume (8848 metri), deja poluat din cauza cantitatilor mari de deseuri.
"Dejectiile sunt intr-adevar o problema. Parerea mea este ca, daca am beneficia de toalete portabile, aceastea ar fi folosite", a declarat un responsabil al asociatiei Eco Himal, Phinjo Sherpa, care a mentionat casunt membri ai expeditiilor care isi aduc toatele portabile cu ei, insa de cele mai multe ori ei nu au alta optiune decat sa-si faca nevoile in zapada.
Varful Everest, situat in Muntii Himalaya, este extrem de poluat de deseurile lasate de alpinisti. In fiecare an au loc actiuni de ecologizare pe acest munte. Eco Everest Expedition, un colectiv de asociatii nepaleze care lucreaza pentru ecologizarea muntelui, a adunat peste 13 tone de deseuri, 400 kilograme de dejectii si patru cadavre incepand din 2008, insa pe munte au mai ramas 10 tone de deseuri.
Peste 4.000 de alpinisti au urcat pe Everest dupa Edmond Hillary si Tenzing Norgay, care au atins pentru prima data acest varf in 1953, si au generat tone de deseuri, varful fiind cunoscut sub numele de "cea mai inalta groapa de gunoi a lumii".
Potrivit lui Phinjo Sherpa, proiectul toaletelor va fi discutat cu guvernul nepalez in cadrul unui proiect mai amplu privind ecologizarea marilor varfuri muntoase din regiune.
Ideea nu este insa impartasita in unanimitate de lumea alpinismului. "Gheata se deplaseaza mult in timpul anului. Daca am construi toalete, gheata s-ar misca si structura ar fi distrusa", a apreciat Wangchhu Sherpa, presedintele Everest Summiteers Association.
Alpinistii care doresc sa escaladeze Everestul trebuie sa depuna o garantie de 4.000 de dolari, care le este returnata daca la intoarcere isi aduc si deseurile. Potrivit Eco Himal, sunt rare cazurile in care sunt constatate infractiunile.
Mediafax