Includeti in analizele medicale anuale un test de efort, o ecografie a inimii, dar si o electrocardiograma. Aceste investigatii ofera indicii bune si despre starea sanatatii plamanilor.
Spre exemplu, medicii pot evidentia hipertensiunea pulmonara in faza initiala. Aceasta nu da simptome si poate duce in timp la insuficienta cardiaca.
8 analize de sange, examenul de urina, masurarea tensiunii arteriale, electrocardiagrama si ecografie cardiaca. Iata lista testelor recomandate pentru depistarea afectiunilor cardiovasculare. Este recomandat sa le faceti la o virsta cit mai tinara, chiar sub 30 de ani.
Ecografia cardiaca va poate semnala inclusiv o problema a plaminilor. Este vorba de hipertensiune, afectiune care da ca unic semn oboseala. Insa aceasta, este pusa frecvent pe seama altor afectiuni.
Specialistii spun ca fumatul da frecvent hipertensiune pulmonara. Fumul de tigara produce un proces inflamator ireversibil la nivelul plaminilor.
Hipertensiunea pulmonara poate avea si alte cauze, multe necunoscute. Asa ca testele de screening sunt mai mult decit utile. O data diagnosticata afectiunea, tratamentul trebuie inceput imediat. Hipertensiunea poate fi monitorizata cu ajutorul scintigrafiei.
Scintigrafia pulmonara ofera informatii de finete privind functionarea plaminilor, dar si la valorile tensiunii singelui in arterele pulmonare. Aceste date nu pot fi obtinute printr-o simpla radiografie. La scintigrafia pulmonara se foloseste o zecime din doza de substanta radioactiva pe care o presupune scintigrafia osoasa.
Afla ce spun medicii din clipul de mai jos: