ß
Evitati pe cat posibil abuzul de sare. Alimentatia moderna o contine din abundenta. Iar riscurile pentru sanatate sunt majore. Pe langa hipertensiune arteriala, sarea are si alte efecte: elimina calciul din oase si poate declansa migrene.
Aceasta apa minerala are 1,7 miligrame de sodiu la litru. Aflati cantitatea corecta de sare pe care o contine daca inmultiti 1,7 cu 2,5. Astfel, daca veti bea un litru din aceasta apa minerala, introduceti in corp 4,25 miligrame de sare. Pare putin, dar un adult sanatos nu trebuie sa consume mai mult 5 grame de sare pe zi. Iata un motiv pentru care trebuie sa optati cel mai des pentru apa plata, perfecta pentru bebelusi sau copii mici.
In timp, hipertensiunea conduce la boli cardiovasculare. Pe de alta parte, echilibrul sodiului e corelat cu cel al potasiului, un mineral esential pentru sanatatea inimii. Asa ca daca aveti multa sare in alimentatie, va ramine putin potasiu in corp. Iar cordul e primul care sufera. Pe linga problemele renale si cele cardiovasculare, sarea in exces duce la dereglari metabolice majore. Aceasta deoarece toate glandele endocrine au rol in reglarea sarurilor din organism.
Acest principiu poate declansa inclusiv osteoporoza.
Iata motive serioase ca sa va calculati zilnic cantitatile de sare pe care le consumati. In primul rind, tineti cont ca toate legumele, fructele si produsele animale contin sare in starea lor naturala.
Dintre legume, cea mai mare cantitate de sodiu o contine morcovul. Dintre produsele animale, laptele e cel mai sarat, chiar daca gustul spune altceva. De aceea, nutritionistii va recomanda sa nu puneti sare in mincare, daca puteti. Pe de alta parte, sarea fiind un conservant universal este adaugata in absolut toate produsele procesate. Daca le consumati, in organismul vor ajunge zilnic peste 15 grame de sare. Cu alte cuvinte, o cantitate cu mult peste limitele normale. Mai mult, studiile arata ca persoanele care prefera gustul sarat au un comportament alimentar periculos.
Consumul scazut de legume inseamna o cantitate foarte mica de antioxidanti in organism, fapt ce conduce la aparitia tuturor bolilor omului modern.