Vreti sa gatiti legume in ulei? Daca le prajiti in tigaie sau la cuptor, absorb mai putine grasimi decit in friteuza.
De asemenea, daca va e pofta de cartofi prajiti, taiati-i in felii cit mai groase. Astfel, sunt mai putin putin calorici. Aceeasi regula se mentine si pentru dovlecei. Sa vedem de ce!
Atunci cand vreti sa va delectati cu o portie de legume prajite, trebuie sa le tineti pe foc putin timp. Iata motivul!
In al doilea rand, folositi o cantitate mica de ulei. In felul acesta, sunteti mai protejati de compusii periculosi din uleiului incalzit.
Ulterior, cand le consumati, puteti sa adaugati putin ulei presat la rece. Pe piata, exista sortimente de masline, porumb, floarea soarelui, dovleac sau samburi de struguri. Insa la prajire folositi doar ulei de palmier nehidrogent sau ulei de masline presat la rece sau rafinat.
Aceste doua tipuri de ulei se distrug la temperaturi mai mari de 190 de grade Celsius si in felul acesta nu dezvolta produsi toxici. Pe de alta parte, substantele periculoase apar oricum daca e vorba de prajirea cartofului.
Asadar, consumati cat mai rar cartofi prajiti! Iar cand o faceti, modificati-le continutul caloric. De exemplu, 100 de grame de cartofi prajiti in tigaie au 300-400 de kcalorii. Insa aceeasi cantitate prajita in baie de ulei ajunge la 600 de kilocalii. Vorbim de o bomba calorica. Daca totusi vreti un produs mai sigur pentru sanatate, incercati un truc.
Un alt truc pentru atenuarea efectelor prajirii vine printr-un principiu al fizicii.
O alta modalitate este sa puneti legumele la cuptor in apa sau in hirtie pergament. Le lasati sa se inmoaie si la final adaugati putin ulei. Apoi le scoateti repede de la temperatura crescuta. Insa legumele prajite nu trebuie savurate de mai mult de 2 ori pe luna.
Legumele prajite pot fi combinate cu absolut orice aliment. Insa atentie din nou la calorii! Dar daca o portie de 100 de grame de legume fierte sau gratinate contine doar 20 de kilocalorii, o portie cu ulei prajit depaseste 200 de kilocalorii.