ß
Intr-o tara cu drumuri civilizate, distanta Vama Veche – Nadlac ar fi parcursa in doar 7 ore. Soselele din Romania nu permit insa aceasta performanta, iar corespondentul Stirilor Pro Tv, Alex Dima, deschide cel de-al saptelea sezon al emisiunii "Romania, te iubesc!" cu campania AutostraDA Romania, in care prezinta cum este posibil ca In 21 de ani sa fie construiti doar 210 km de autostrada.
Desi pentru construirea de autostrazi Romania are la dispozitie fonduri europene de 2,2 miliarde de euro, din acesti bani au fost cheltuiti putin peste 2%. „Este strigator la cer”, a declarat Alex Dima. „Si asta din cauza unor indivizi care au condus si inca mai conduc drumurile din Romania. Incompetenta, hotie, coruptie, nepasare, prostie.
Ungurii au cu o mie de km mai mult decat noi. Am construit sub viteza melcului: un melc ar fi parcurs In 22 de ani 578 de km. La noi s-au construit putin peste 200”, a mai continuat corespondentul Stirilor Pro Tv.
Lipsa infrastructurii atrage dupa sine nu doar perioade infernale petrecute In trafic, ci si neinteresul investitorilor si al turistilor pentru tara noastra. Mai mult decat atat, Romania se situeaza pe primele locuri In Europa la capitolul morti pe sosele.
„Cei din Ministerul Transporturilor dau vina pe soferi. Si, in parte, e adevarat, dar si drumurile contribuie din plin la dezastrele pe care le vedem In fiecare zi. Daca traversezi Romania, este imposibil sa nu intalnesti cel putin un accident”, a mai marturisit corespondentul Stirilor Pro Tv.
Lipsa de viziune, birocratia, coruptia, licitatiile dubioase, scurgerile uriase de fonduri, schimbarea functionarilor pe criterii politice, parteneriatul public-privat prost aplicat si legislatia proasta sunt principalii factori care au facut ca Romania sa stea atat de prost la capitolul autostrazi.
Si de data aceasta Bulgaria a devansat Romania, avand 437 km de autostrada, iar cu Ungaria – 1343,8 km, Austria – 2175 de km, Croatia – 1224 de km, Grecia – 2005 km aproape ca nu se poate face comparatie.
Care este situatia actuala, cu ce istorie se „mandresc” autostrazile din Romania, de ce avem atat de putine, ce nereguli se Intalnesc pe anumite tronsoane, cine sunt vinovatii si ce lectie dau celelalte tari europene in acest domeniu, intr-un demers jurnalistic de Alex Dima, prezentat In primele editii ale celui de-al saptelea sezon al emisiunii Romania, te iubesc!.
Gallery