Cel mai mare cascador al Romaniei are acum 69 de ani, iar pe ultimii 6 si i-a dedicat unui proiect de suflet: Asociatia Gladiator.
Szoby Cseh este cel care a alcatuit si antrenat prima echipa de cascadori profesionisti din Romania, a colaborat la realizarea a peste 150 de filme artistice si a inventat o multime de cascadorii dificile si spectaculoase, dintre care unele unice pe plan mondial si a obtinut nenumarate recunoasteri pe plan national si international.
Dupa o viata plina de impliniri pe plan profesional, in 2005 Szoby Cseh a infiintat Asociatia Gladiator, un program social pentru copiii saraci, proveniti din familii dezorganizate sau din medii infractionale, carora le ofera o noua sansa de integrare in societate dupa o metoda speciala, creata de el.
Un proiect de suflet, al carui inceput nu a fost deloc usor:
“Am initiat proiectul asta (Asociatia Gladiator, n.r.) la 5 ani dupa Revolutie, in 1994, dupa ce am studiat doi ani de zile. Era jale atunci cu copiii de pe strazi, din canale” Felicitari si strangeri de maini pentru originalitatea metodei – a fost tot ce a obtinut Szoby Cseh de la autoritati timp de aproape 10 ani. Abia in 2005 a reusit sa lanseze oficial programul Gladiator, cu ajutorul Primariei Sector 3 si DGASP sector 3.
Proiectul a pornit acum 6 ani cu 100 de copii. “A fost infiorator de greu”, povesteste actorul, pentru ca nu erau deloc niste copii cuminti. “Nu le spuneam - sa nu fii cuminte, sa nu faci aia, stai in rand, nu fi obraznic si asa mai departe. Cred ca am concediat in sase ani sase profesori, care erau comozi, se enervau si nu aveau rabdare. Mi-am gandit metoda ani de zile la rand”, spune el.
Un singur esec in 6 ani
Acum, sunt mai putini copii care frecventeaza sala – vin in jur de 60 intr-o zi de antrenament. In mare parte, e vorba de copii saraci, care provin din familii dezorganizate, au avut probleme in scoli, au fost la inchisoare. Metoda lui Szoby Cseh da rezultate – in sase ani, nu a avut decat un singur caz in care un tanar a recidivat.
Tinerii care au venit la sala Gladiator de la inceput vin si acum, benevol. “Pe unii i-am facut instructori. Ii ajut sa-si gaseasca locuri de munca, ii incurajez sa-si continue studiile”, sustine Cseh.
“Am pe unul, Alexandru, a muncit opt ore la serviciu, a venit la antrenament, a continuat liceul si a intrat la 3 facultati deodata – inginerie aerospatiala, management si arhitectura. Acum face doua facultati in acelasi timp.”
“E dovedit ca e singura metoda pe plan mondial care da rezultate in combaterea infractionalitatii”, spune cascadorul, care adauga cu mandrie ca pe la sala lui au trecut cei de la Ministerul Justitiei din Franta, din Marea Britanie si fundatia echipei Real Madrid si toti au avut numai cuvinte de lauda.
Care este metoda dupa care functioneaza programul Gladiator
Si, totusi, care este metoda originala, care transforma micii infractori in buni cetateni, in oameni de valoare pentru societate? Totul a pornit de la o idee foarte simpla, o intuitie a cascadorului: “Programul meu se bazeaza pe ceva ce eu am observat, dar nimeni nu ii da importanta. Orice lucru are o parte buna si o parte rea. Lumina-intuneric , bine-rau, materie-antimaterie.”
“Tinerii din mediile acestea infractionale vor sa darame tot ceea ce este in fata lor, vor sa se afirme cu mijloacele lor, intelegerea lor, care este proasta. Pentru ei, valorile sunt cu totul altfel - si fratele, si vecinul e in puscarie, si ala a omorat, si ala a furat. Cum sa facem ca ei sa accepte legile si sa inteleaga ca libertatea lor e numai in cadrul legilor societatii?”, se intreaba Szoby Cseh.
“Primul lucru – la Gladiator ii invat sa aiba onoare. Apoi, ii invat sa nu ceara mai mult decat ce dau ei in jur. Sa nu ceara si sa nu-si insuseasca mai mult, chiar daca ar putea sa faca asta.”
In teorie suna frumos si usor, dar practica e mult mai complicata. La Gladiator se fac sapte sporturi bine selectate de Szoby Cseh. “Fiecare miscare, fiecare gest are o componenta psihologica”, spune maestrul. In sala, tinerii au posibilitatea de a face alpinism – escalada, arte martiale, scrima, box, improvizatie scenica, elemente de cascadorie si kinetoterapie.
“Cei mai rai devin cei mai buni pentru societate”
Asa spune lozinca scrisa in sala Gladiator. “Ei, tinerii astia, au energia asta de baza foarte puternica. Vor sa se distinga, vor sa fie mai buni, sa faca mai repede si mai bine decat ceilalti, care sunt concurenti, dusmani. In timp, devin atenti la reguli; primele reguli le accepta pentru ca devin fericiti. Dupa primul an, se transforma in alti oameni”, spune maestrul.
“La noi, onoarea e cel mai de pret lucru. Le spun ca poti sa ai bani cu nemiluita, devii un om nefericit daca nu ai avut onoare cand trebuie. Poti sa pierzi tot, daca ai pastrat onoarea, e un dar si nu-ti mai trebuie nimic altceva. Indiferent daca oamenii apreciaza sau nu.”
De unde vin banii pentru Asociatie si de ce a refuzat fondurile europene
Banii pentru Asociatia Gladiator vin rar si nu sunt niciodata destui. Szoby Cseh a trebuit sa renunte la visul lui de a deschide sali in toata tara, iar acum se multumeste doar cu sediul din sectorul 3 al Bucurestiului. Dupa ani in care Szoby Cseh a batut la porti inchise, Asociatia are nevoie de parteneri si sponsori pentru a-si putea continua activitatea. Munca de la sala e facuta adesea gratis, fara niciun salariu, de o mana de oameni care si-au pus la bataie priceperea, timpul si chiar banii din buzunarul propriu pentru a ajuta niste copii nevoiasi sa aiba o soarta mai buna.
“Acum astept niste bani sa pot sa trimit cei mai buni copii la tabara la mare”, spune maestrul, care ii este recunoscator primarului de la sectorul 3, singurul care ii sustine proiectul si il ajuta sa faca rost de sponzorizari.
“Trebuia sa deschid alte patru sali cu banii de la fonduri europene, 2 sau 3 milioane de euro”, povesteste maestrul. “Dar mi-au pus niste conditii... 17 asistente sociale, care trebuiau sa mearga din casa-n casa si dupa 4 luni de luat salariului, iti aduceau 2 vagabonzi care fugeau a doua zi de la sala. Si trebuia sa angajez psihologi, foarte multi. Nu tu bani de aparatura, de a inzestra salile, de administrator. Plus ca trebuia vreo 6-7 luni sa ma pregatesc sa fac rost de personal, nici vorba de cu ce platesc sala sau lumina, nu prevedeau cheltuielile astea. Cert e ca a trebuit sa refuz fondurile europene”, sustine Szoby Cseh.
Au fost cateva orase care au aplicat pentru metoda Gladiator, dar proiectele nu au rezistat, pentru ca cei care au aplicat nu au fost cu adevarat interesati sa faca un bine societatii, spune Szoby Cseh. Vroiau doar sa traga foloase materiale sub pretextul ca ar continua proiectul Gladiator, dar “nu aveau decat doi amarati care jucau fotbal in sala”.
Care este cea mai mare satisfactie a lui Szoby Cseh
Intr-o lume in care multi traiesc doar pentru ei insisi, mai sunt inca oameni care gasesc satisfactie si fericire in ajutorul dezinteresat acordat altora. Pentru Szoby Cseh, cel mai important lucru este ca toti tinerii care trec prin programul Gladiator ajung sa faca ceva mai bun cu viata lor, sa inteleaga mai bine cum functioneaza societatea si sa se integreze in ea. Rasplata si-o primeste la sfarsitul fiecarei zile de antrenament, cand ii vede pe copii cum reusesc sa faca exercitii dificile si cum lucreaza in echipa.
“Care e cea mai mare satisfactie a mea... Asta e una din intrebarile voastre, ale jurnalistilor, care e cea mai frumoasa femeie pe care ai avut-o, care au fost cele mai frumoase momente etc. Cea mai mare satisfactie a mea e cand vad sala, cand vad ca e o animatie extraordinara. Sunt fericit, pentru ca ei imi transmit fericire pura. Au toate premisele unor oameni care vor fi in societate si stiu precis ca vor impinge societatea inainte. Au si putere, si initiativa”, e convingerea maestrului.
Ignorati de societate, tinerii cu diferite probleme se antreneaza gratis la sala lui Szoby Cseh, unde li se da sansa la o viata normala si la demnitate. Deprind in fiecare zi tot mai mult abilitati de cascador de la profesorii lor si invata sa aiba atitudine de invingator. Invata sa se respecte pe sine si sa-i respecte si pe cei din jurul lor.
Sursa foto: asociatiagladiator.ro
Gallery