ß
Astronomii au reusit sa identifice sursa unei explozii de mare intensitate, descoperita in luna martie de satelitul Swift al NASA, ca fiind rezultatul unui eveniment cosmic cu adevarat extraordinar - devorarea unei stele de catre o gaura neagra.
Doua studii publicate in 25 august in revista Nature ofera noi perspective in ceea ce priveste aceasta deflagratie cosmica, informează NASA.
Satelitul Swift a localizat sursa acestei explozii, denumita Swift J1644 57, in constelatia Dragonului, in centrul unei galaxii situate la 3,9 miliarde de ani lumina de Pamânt.
"Aceasta sursa inca produce emisii de raze X si poate ramâne suficient de luminoasa pentru ca Swift sa o poata observa pâna anul viitor", a declarat David Burrows, profesor de astronomie la Universitatea de stat din Pennsylvania.
"Are un comportament diferit de orice am vazut pâna acum", a adaugat astronomul.
Mai multe galaxii, inclusiv a noastra, poseda o gaura neagra in centru. Potrivit noilor studii, gaura neagra din galaxia care gazduieste Swift J1644 57 se pare ca are o masa de ori mai mare decât masa gaurii negre din centrul Caii Lactee.
Steaua prinsa in raza de actiune gaurii negre este pur si simplu farâmitata si consumata de gravitatia enorma.
Astronomii de la NASA au realizat o simulare cu o stea de dimensiunea Soarelui care este devorata de o gaura neagra aflata in apropiere. Aproape jumatate din masa stelei este absorbita de discul gaurii negre, fenomen ce produce jeturi de particule care emit radiatii foarte puternice.
Fenomenul, numit radiatii relativiste, explica de ce evenimentul observat prima oara de satelitul Swift la sfârsitul lunii martie a aparut atât de luminos.
Sursa: Mediafax
Gallery