ß
Cercetatorii americani au descoperit mecanismul prin care grasimile din alimentatie contribuie la declansarea diabetului de tipul II, acest lucru fiind un pas inainte in conceperea unui tratament pentru aceasta boala ce afecteaza din ce in ce mai multi oameni la nivel mondial, informeaza Daily Mail.
In urma unui studiu realizat pe soareci si oameni, cercetatorii au descoperit ca nivelurile ridicate de grasimi in organism afecteaza modul de functionare a doua proteine cheie care au rol in dezvoltarea diabetului.
Proteinele FOXA2 si HNF1A activeaza o enzima din pancreas, care, in cazul oamenilor sanatosi, previne dezvoltarea diabetului. Daca aceste proteine nu mai functioneaza, enzima este blocata, acest lucru afectând capacitatea celulelor secretoare de insulina din pancreas de a regla nivelurile de zahar din sânge. In absenta acestui mecanism, nivelul de zahar din sânge nu poate fi reglat in mod corespunzator.
Coordonatorul studiului, profesorul Jamey Marth, de la Sanford-Burnham Medical Research Institute din Statele Unite, a declarat ca aceasta descoperire poate conduce la conceperea unor metode de prevenire sau chiar de tratare a diabetului.
Studiul a fost publicat in Nature Medicine. Diabetul de tipul II este asociat mai ales cu obezitatea, sedentarismul si alimentatia nesanatoasa, spre deosebire de diabetul de tipul I, insulinodependent, care este o tulburare autoimuna.
La nivel mondial, aproximativ 350 de milioane de adulti sunt bolnavi de diabet.