ß
  • PRO TV
  • La noapte iti poti pune cate dorinte vrei. E noaptea Perseidelor

La noapte iti poti pune cate dorinte vrei. E noaptea Perseidelor

La noapte iti poti pune cate dorinte vrei. E noaptea Perseidelor

Cei ce doresc sa observe Perseidele (stelele cazatoare care par sa vina din constelatia Perseus) trebuie sa iasa in afara oraselor, undeva unde nu sunt lumini artificiale, in noaptea de 12 spre 13 august.

Se estimeaza 100 de stele cazatoare pe ora, dar din cauza Lunii si pentru ca nu puteti privi tot cerul deodata, veti vedea cam 20-30, spun specialistii de la Observatorul Astronomic "Vasile Urseanu".

Denumite dupa constelatia din care par ca vin, Perseidele reprezinta unul dintre numeroasele roiuri de meteori activi intr-un an. Acestea isi fac aparitia, de obicei, in luna august.

Fenomenul de stea cazatoare este arhicunoscut. Dara luminoasa de pe cer este lasata de o particula sub 1 mm diametru ce arde in atmosfera Pamantului, la frecarea cu aerul. Pentru o fractiune de secunda vedem acest fenomen, denumit de astronomi meteor. Particula de praf cosmic care arde in atmosfera se numeste meteoroid, iar pietroiul care cade pe Pamant se numeste meteorit.

Orice roi de meteori are o anumita perioada in care este activ si un moment de maxim, in care activitatea meteorilor este cea mai mare.

Pentru Perseide, perioada de activitate este intre 17 iulie si 24 august. In aceasta perioada se pot observa, pe langa meteorii ce nu apartin unui curent (sporadici), si meteori ce par ca vin din constelatia Perseus.

Maximul curentului va veni pe 13 august, la ora 02:30, ora Romaniei. In aceasta perioada se vor observa cei mai multi meteori. In noaptea de 12-13 august vom putea vedea multe stele cazatoare (aproximativ 100). Cea mai buna perioada de urmarire este dupa miezul noptii pana dimineata. 

Sursa: astro-urseanu.ro

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni