Un nou studiu confirma ceea ce cu totii banuiam deja, si anume ca bogatii sunt diferiti de cei saraci. Experienta lor de viata ii face mai putin empatici, mai putin altruisti si, in general, mai egoisti decat oamenii care au mai putini bani.
“Am facut 12 studii separate masurand nivelul de empatie si compasiune si comportamentul social in toate felurile posibile, iar rezultatul a fost de fiecare data acelasi”, sustine psihologul si cercetatorul Dacher Keltner, de la Universitatea din California, Berkeley. “Oamenii saraci au mai multa empatie si sunt mai binevoitori si mai altruisti decat cei cu bani”, scrie dailymail.co.uk.
Spre deosebire de cei bogati, oamenii saraci sunt nevoiti sa depinda unii de altii pentru supravietuire, asa ca invata comportamentul prosocial – stiu sa ii asculte si sa ii inteleaga pe ceilalti, sunt mai empatici si mai generosi.
In conversatiile purtate cu oamenii bogati pe durata studiului, acestia au fost mai distrasi decat cei saraci – isi verificau foarte des telefoanele mobile, evitau contactul vizual cu interlocutorul, in timp ce oamenii cu venituri mai mici erau mai “prezenti” si mai buni ascultatori.
Intr-un alt test, Keltner si colegii lui cercetatori au rugat 115 oameni sa se joace “de-a dictatorul” – un test standard al comportamentului economic. “Dictatorii” trebuiau sa coopereze cu un partener pe care nu-l puteau vedea. Li se dadea un cartonas valorand 10 puncte, pe care trebuia sa le imparta cu partenerul dupa cum vroiau. Rezultatul: bogatii isi pastrau cea mai mare parte din puncte pentru ei, in timp ce saracii erau dispusi sa ofere mai mult partenerului.
Keltner a studiat si reactia nervului vag (un nerv care controleaza raspunsul creierului la impulsuri emotionale). Participantii la studiu au fost pusi sa priveasca fotografii cu copii malnutriti din Africa, in timp ce reactia nervului vag era masurata cu electrozi plasati pe piept si in jurul taliei. Surpriza sau nu, oamenii saraci au avut o reactie mai puternica decat cei bogati privind acele fotografii.
Rezultatele studiului au fost publicate intr-un articol intitulat “'Social Class as Culture: The Convergence of Resources and Rank in the Social Realm” in revista “Current Directions in Psychological Science”.