
ß
Lăsata Secului marchează începutul Postului Paștelui, fiind o perioadă de pregătire spirituală și renunțare la alimentele de origine animală.
În 2025, această sărbătoare se împarte în două etape: pe 23 februarie se lasă sec de carne, iar pe 2 martie se renunță la lactate, ouă și pește.
Postul propriu-zis începe pe 3 martie și se încheie pe 19 aprilie, culminând cu Învierea Domnului pe 20 aprilie.
Termenul „sec” provine din latinescul „siccŭs”, care înseamnă „uscat”, făcând referire la lipsa grăsimilor din alimentație. Însă, mai presus de restricțiile culinare, Lăsata Secului reprezintă un moment de purificare spirituală, în care credincioșii se apropie mai mult de Dumnezeu prin rugăciune și fapte bune.
După renunțarea la carne pe 23 februarie, urmează „Săptămâna Albă” (24 februarie - 2 martie), în care se mai pot consuma lactate, ouă și pește. Aceasta este o perioadă de tranziție, pregătind organismul pentru postul strict.
În multe regiuni ale țării, Lăsata Secului este un prilej de reuniune în familie. Se pregătesc mese îmbelșugate, cu bucate tradiționale precum plăcinte cu brânză, tăiței cu nucă sau mac, friptură de pasăre și poame coapte.
Se spune că trebuie să mănânci bine în această zi, pentru că urmează o perioadă de post și cumpătare.
Sâmbăta dinaintea Lăsatului Secului este dedicată pomenirii celor adormiți. Se organizează parastase, se împart pomeni și se aprind lumânări, astfel încât sufletele celor plecați să primească lumină și iertare.
În trecut, Lăsata Secului era considerată un „Revelion al postului”. Oamenii petreceau, cântau și dansau până la miezul nopții, crezând că astfel vor avea parte de un post mai ușor.
În unele zone, această tradiție era numită „Hodăițe” sau „Opaiț”, iar tinerii se adunau la șezători cu plăcinte și gogoși.
Duminica dinaintea Postului Mare este cunoscută ca Duminica Iertării. În această zi, creștinii își cer iertare unii altora, spunând: „Dumnezeu să te ierte, și pe mine să mă ierte!”. Acest gest simbolizează împăcarea și renunțarea la resentimente, pentru ca postul să fie unul binecuvântat.
Postul Mare este cel mai lung și mai aspru post din an, fiind o perioadă de purificare trupească și sufletească.
Post alimentar – Se renunță la carne, lactate și ouă. Există doar două zile de dezlegare la pește: Buna Vestire (25 martie) și Floriile (13 aprilie).
Post spiritual – Se intensifică rugăciunile, spovedania și participarea la slujbele bisericii.
Post sufletesc – Creștinii sunt îndemnați să renunțe la gândurile rele, certuri și bârfă, cultivând iertarea și bunătatea.
Lăsata Secului nu este doar o schimbare alimentară, ci o chemare spre curățenie sufletească și apropiere de Dumnezeu.
Foto: Shutterstock