ß
  • PRO TV
  • Papa Francisc, în stare critică și cu insuficiență renală. Vești proaste de la Vatican despre starea Suveranului Pontif

Papa Francisc, în stare critică și cu insuficiență renală. Vești proaste de la Vatican despre starea Suveranului Pontif

Papa Francisc, în stare critică și cu insuficiență renală. Vești proaste de la Vatican despre starea Suveranului Pontif

Papa Francisc se află în stare critică și suferă de insuficiență renală, conform unui anunț oficial făcut de Vatican.

Gallery

​Probleme renale și infecție pulmonară complexă

Testele de sânge efectuate la spitalul Gemelli din Roma arată că Suveranul Pontif suferă de insuficiență renală în fază incipientă, în timp ce continuă să lupte cu pneumonia și o infecție complexă la plămâni, au declarat oficialii Vaticanului într-un comunicat transmis noaptea trecută.

În această dimineață, Vaticanul a oferit un nou update privind starea sa de sănătate, precizând că Papa a avut o noapte liniștită și că se odihnește după ce duminică s-a arătat „bine orientat” și a participat la slujbă.

„Noaptea a trecut bine, Papa a dormit și se odihnește”, se arată în comunicatul oficial, în timp ce Francisc se află în a unsprezecea zi de spitalizare, aceasta devenind cea mai lungă internare a pontificatului său.

Papa, care conduce Biserica Catolică din 2013, a fost internat pe 14 februarie, după ce a prezentat dificultăți respiratorii.

Se menține sub oxigen, dar nu a mai avut crize respiratorii

Duminică, Vaticanul a anunțat că Suveranul Pontif nu a mai suferit crize respiratorii severe de sâmbătă noaptea, dar continuă să primească oxigen suplimentar în flux ridicat. În ciuda unei stări relativ stabile, oficialii au reiterat că Francisc este încă considerat în stare critică.

Testele recente au arătat o insuficiență renală „inițială și ușoară”, însă medicii spun că situația este sub control. În plus, nivelul scăzut de trombocite, observat prima dată sâmbătă, rămâne stabil.

„Complexitatea tabloului clinic și necesitatea de a aștepta ca tratamentele medicamentoase să aibă efect dictează menținerea unui prognostic rezervat”, au concluzionat medicii Vaticanului.

Papa Francisc, recunoscător pentru sprijinul primit

Chiar din patul de spital, Papa a ținut să mulțumească medicilor și credincioșilor care s-au rugat pentru sănătatea sa.

„Îmi continui internarea la Spitalul Gemelli cu încredere, urmând tratamentul necesar – iar odihna face parte din terapie!”, a transmis el într-un comunicat.

De asemenea, duminică, Suveranul Pontif a împărtășit un mesaj pe Twitter/X, spunând:

„Am primit multe mesaje de afecțiune în ultimele zile, iar scrisorile și desenele copiilor m-au impresionat în mod special. Mulțumesc pentru apropierea voastră și pentru rugăciunile de alinare pe care le-am primit din întreaga lume!”

Posibilă evoluție spre sepsis

Inițial, Papa Francisc a fost diagnosticat cu bronșită, dar infecția s-a agravat, transformându-se în pneumonie la ambii plămâni. Sâmbătă noaptea, pentru prima dată, Vaticanul a avertizat că starea sa este critică.

Deși Papa este conștient, medicii subliniază că evoluția bolii este incertă, iar tratamentele medicamentoase necesită timp pentru a-și face efectul.

Profesorul Abele Donati, șeful secției de anestezie și terapie intensivă de la Spitalul Universitar Marche, a declarat pentru Corriere della Sera că insuficiența renală „ar putea indica prezența unei septicemii în stadiu incipient”.

„Aceasta este reacția organismului la o infecție în desfășurare, în acest caz la cei doi plămâni”, a explicat specialistul.

Profesorul Sergio Alfieri, medicul care conduce echipa de tratament a Papei la Spitalul Gemelli, a avertizat într-o conferință de presă că „adevăratul pericol în aceste cazuri este ca bacteriile să pătrundă în sânge”, ceea ce ar putea duce la sepsis, o afecțiune care pune viața în pericol.

Rugăciuni și îngrijorare în lumea catolică

Starea de sănătate a Papei a stârnit îngrijorare în întreaga lume, milioane de credincioși rugându-se pentru recuperarea sa.

Totodată, spitalizarea prelungită a Suveranului Pontif a alimentat speculații privind o posibilă retragere.

Papa Francisc a lăsat întotdeauna deschisă posibilitatea de a demisiona, așa cum a făcut predecesorul său, Papa Benedict al XVI-lea, în 2013. Cu toate acestea, de-a lungul timpului, a afirmat că „momentan, nu este cazul să fac acest pas”.

Sursa foto: Profimedia

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni