ß
În perioada 1 - 17 aprilie 2025, Corul Național de Cameră „Madrigal - Marin Constantin” susține Turneul de Paște „Săptămâna Patimilor”, cu spectacole în 7 orașe din România și Republica Moldova.
Invitații speciali ai evenimentului sunt actorii Marius Turdeanu și Theo Marton. Spectacolul va fi completat de corurile de copii ale Programului Național Cantus Mundi din zonele gazdă ale turneului, care vor cânta, ca în fiecare an, alături de Corul Madrigal. Detalii și bilete sunt disponibile pe platformele online bilete.ro și iticket.md
„Spectacolul Extraordinar «Săptămâna Patimilor» aduce publicului o retrospectivă a ultimei săptămâni din viața lui Isus. De la bucurie și viață, la agonie și apoi la extaz, de la lumină, la întuneric și iar la lumină, spectatorul este parte a unei avalanșe de emoții. Ne bucurăm că putem fi prezenți anul acesta de Paște și în orașe în care nu am mai ajuns de zeci de ani și, de asemenea, că mergem cu spectacolul nostru și peste Prut, la Chișinău.”- Emil Pantelimon, managerul Corului Madrigal și regizorul spectacolului.
Programul Turneului de Paște „Săptămâna Patimilor” 2025:
Structurat ca o propunere de introspecție și de redescoperire prin sunet și emoție a tainelor Săptămânii Mari, evenimentul oferă publicului o serie de compoziții spirituale românești și universale remarcabile. Programul include lucrări semnate de Anton Pann, Nicolae Lungu, Gheorghe Danga sau Wolfgang Amadeus Mozart, Krzystof Penderecki și Christopher Tin. Spectacolul este augmentat printr-o scenografie unică, cu decoruri sugestive și light design, precum și prin prezența actorilor Marius Turdeanu și Theo Marton, care aduc pe scenă fragmente din Evangheliile Noului Testament.
Regia și scenariul Spectacolului Extraordinar „Săptămâna Patimilor” sunt semnate de Emil Pantelimon, iar scenografia îi aparține lui Vladimir Turturica.
Turneul de Paște se înscrie în programul aniversar „Marin Constantin 100”. În anul 2025, Corul Madrigal sărbătorește 100 de ani de la nașterea fondatorului său, Marin Constantin (1925 – 2011), printr-o serie amplă de proiecte și evenimente culturale, care se vor desfășura pe tot parcursul anului.
Fondat în anul 1963 de către legendarul muzician și dirijor Marin Constantin (1925 – 2011), Corul Naţional de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” a devenit un reper al vieţii muzicale și diplomaţiei culturale naţionale și internaţionale. Este definit prin sonoritatea sa specifică, tehnica non-vibrato, amplasamentul stereofonic în scenă și costumele impunătoare. Repertoriul său este îndreptat către Renaștere, muzica preclasică și clasică, Romantism, muzica bizantină și creaţia contemporană românească și universală. Prezenţa scenică și componenţa ansamblului au fost în permanenţă rafinate, performanţa sa fiind comparată de critici cu „o vioară Stradivarius în mâna lui Paganini”.
Distins cu numeroase premii internaționale, Corul Madrigal a fost prezent pe cele mai importante scene ale lumii, cu mii de concerte și spectacole. În noiembrie 2016, Corul Naţional de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” a fost recunoscut oficial ca Ambasador al Libertăţii, Speranţei şi Păcii, primind premiul „Jean Nussbaum and Eleanor Roosevelt” la Palatul Naţiunilor Unite din Geneva, în cadrul Summit-ului Global de Religie, Pace şi Securitate.
Din anul 2011, Corul Madrigal derulează Programul Național Cantus Mundi, cel mai mare program de integrare socială prin muzică a copiilor din România, inițiat de renumitul dirijor Ion Marin, ce reunește în prezent 2.289 de coruri și peste 72.000 de copii din România și diaspora.
Citește și:
Vezi și: