![](https://cmero-ott-images-avod.ssl.cdn.cra.cz/r314x175n/q80/NA.jpg?default=https%3A%2F%2Fassets.protv.ro%2Fassets%2Ffeed%2Fproduction_feed-din-sport-in-interior-articol-stirileprotvro%2F20250213%2Fromania+kosovo.webp)
ß
De ani de zile, circulă pe internet zvonuri nefondate despre Brigitte Macron, prima doamnă a Franței. Recent, acestea au fost readuse în atenție de Candace Owens, o comentatoare de extremă dreapta din SUA, care a publicat un videoclip pe această temă, adunând milioane de vizualizări.
Gallery
Conspirația, care a fost deja demontată, susține că Brigitte Macron s-ar fi născut bărbat și ar fi trecut printr-o tranziție de gen, adoptând identitatea actuală. Deși nu există nicio dovadă în acest sens, teoria a fost reluată de mai multe ori în ultimii ani.
Candace Owens a publicat recemt un videoclip intitulat "Becoming Brigitte: An Introduction", în care susține din nou această teorie. Mai mult, ea afirmă că este vizată de o amenințare legală din partea președintelui Emmanuel Macron.
În videoclipul de 40 de minute, Owens leagă familia Macron de o presupusă conspirație globală care implică pedofilie și o ordine mondială secretă, fără a furniza însă nicio dovadă concretă.
„Când am spus că îmi pun întreaga carieră în joc pentru a demonstra că Brigitte Macron s-a născut bărbat, mulți oameni nu m-au crezut, pentru că pare o nebunie,” afirmă Owens în videoclip.
Această teorie a început să circule încă din 2017, odată cu alegerea lui Emmanuel Macron ca președinte. Ulterior, ea a fost promovată de Natacha Rey, o persoană care se autoproclamă jurnalistă.
Rey a susținut că Brigitte Macron nu a existat niciodată și că, de fapt, fratele ei, Jean-Michel Trogneux, ar fi trecut printr-o tranziție de gen și ar fi început să folosească acest nume.
În 2021, Rey a fost intervievată de Amandine Roy, o femeie care se prezintă ca medium spiritual, iar videoclipul a devenit viral înaintea alegerilor prezidențiale din Franța din 2022.
Așa-zisele „dovezi” includ o fotografie din copilărie a lui Jean-Michel Trogneux, despre care se spune că seamănă cu Brigitte. Însă, având în vedere că cei doi sunt frați, asemănările nu sunt surprinzătoare.
În urma acestor acuzații, Brigitte Macron a intentat un proces pentru defăimare împotriva lui Amandine Roy și Natacha Rey. În septembrie 2023, un tribunal francez le-a obligat pe cele două să plătească 8.000 de euro despăgubiri primei doamne și 5.000 de euro fratelui acesteia.
Emmanuel Macron a vorbit despre aceste teorii pentru prima dată în 2023, spunând: „Încă mai există nebuni pe internet.”
Etichetarea falsă a unor persoane publice drept transgender nu este un fenomen nou. Multe femei celebre au fost ținta unor teorii conspiraționiste similare. Acest fenomen poartă numele de „transvestigation”.
Potrivit GLAAD, o organizație americană LGBTQ+, această practică „vizează în mod malițios figuri publice cisgen (născute cu același gen cu care se identifică), de la Madonna la Melania Trump, la campioana olimpică Imane Khelif și chiar la Kyle Rittenhouse.”
Cei care propagă aceste teorii vin cu „dovezi pseudo-științifice” pentru a susține că persoanele vizate sunt transgender, insinuând în mod ignorant că acest lucru ar fi ceva negativ.
Astfel de conspirații sunt adesea legate de teorii mai ample despre control global, depopulare sau alte agende secrete.
Un alt exemplu celebru este Michelle Obama, care de ani de zile este ținta unor zvonuri similare. În 2018, în cartea sa autobiografică, aceasta a abordat direct aceste speculații:
„Am auzit zvonurile absurde din zonele întunecate ale internetului, care pun sub semnul întrebării orice despre mine, inclusiv dacă sunt femeie sau bărbat,” a scris Michelle Obama. „Un congresman american mi-a făcut comentarii despre corpul meu. M-a durut. Am fost furioasă. Dar, cel mai adesea, am încercat să râd de toate acestea.”
Sursa foto: Getty Images