ß
  • PRO TV
  • Oana Tache: “NO FAKE NEWS. SPEAK THE TRUTH. Lupta cu dezinformarea continuă!”

Oana Tache: “NO FAKE NEWS. SPEAK THE TRUTH. Lupta cu dezinformarea continuă!”

Oana Tache: “NO FAKE NEWS. SPEAK THE TRUTH. Lupta cu dezinformarea continuă!”

Jurnalista Oana Tache, DJ-ița Virgin Radio pe care o poți asculta în fiecare zi, de luni până vineri, de la 10 la 13, la #TicTalk, promotoare a valorilor europene și colaborator al Biroului Parlamentului European în România se află zilele acestea la Strasbourg, în Parlamentul European pentru a participa la un seminar axat pe combaterea dezinformării, păstrarea integrității digitale europene, provocările pe care le aduc ingerințele străine în mediul online și în special pe social media.

“Conform statisticilor europene, peste jumătate din cetățenii europeni au fost supuși unor știri false pe rețelele sociale în contextul în care, din păcate, informațiile negative se propagă mult mai rapid. Dezinformarea slăbeşte încrederea oamenilor în instituții, afectează libertatea de exprimare, poate pune în pericol alegerile si îi poate împiedica pe cetăţeni să ia deciziile corecte pentru ei.

În 2024, 83% dintre cetățenii Uniunii Europene credeau cu tărie că dezinformarea amenință democrația. 63% din tinerii europeni descopereau știri false de mai multe ori în cursul unei săptămâni, iar 51% dintre europeni consideră că au fost expuși la dezinformare online.

Fenomenul este în vizorul instituțiilor europene înca din 2015, iar eu am atras atenţia asupra pericolului dezinformării în mai multe rînduri, inclusiv înainte de primul tur al alegerilor prezidenţiale din România sau de alegerile europarlamentare din vară.

Uniunea Europeană supraveghează constant spaţiul online şi a impus responsabilități și sancțiuni inclusiv în cazul inteligenței artificiale. UE va promova dezvoltarea și utilizarea inteligenței artificiale de încredere, etică și centrată pe om conform AI ACT care a intrat în vigoare și totodată, a setat prima serie de “interdicții” pentru Inteligența artificială și cei care folosesc această unealtă tehnologică.”, a declarat Oana Tache, realizatoarea rubricii “NO FAKE NEWS, SPEAK THE TRUTH” în cadrul programului ei de la Virgin Radio România.

Principalele metode prin care fiecare dintre noi poate identifica conținutul fake și poate pune umărul la combaterea răspândirii știrilor false sunt:  

  1. Verificați sursa
  2. Verificați autorul
  3. Verificați conținutul
  4. Verificați imaginile și videoclipurile
  5. Observați modul în care știrea/povestea vă face să vă simțiți
  6. Raportați

“Combaterea dezinformării trebuie să fie un efort coordonat care să implice toți actorii relevanți - de la instituții la platforme sociale, mass-media și, de asemenea, fiecare dintre noi. Ca jurnaliști, dar, și ca cetățeni avem responsabilitatea de a ne proteja valorile și sistemele democratice din UE.”, a mai spus Oana Tache.

 

 

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni