ß
  • PRO TV
  • Alimentele pe care trebuie să le mănânci reci ca să nu te îngrași. Mihaela Bilic explică secretul

Alimentele pe care trebuie să le mănânci reci ca să nu te îngrași. Mihaela Bilic explică secretul

Alimentele pe care trebuie să le mănânci reci ca să nu te îngrași. Mihaela Bilic explică secretul

Cunoscută pentru sfaturile sale legate de nutriție și stil de viață sănătos, Mihaela Bilic a explicat cum temperatura alimentelor poate influența aportul caloric.

Potrivit nutriționistei, există anumite preparate care, consumate reci, îngrașă mai puțin. Puțini cunosc acest truc simplu care poate face diferența în dietă.

Ce alimente trebuie consumate reci 

Mihaela Bilic a explicat că pastele, orezul și cartofii își schimbă structura atunci când sunt lăsate la răcit, ceea ce face ca organismul să absoarbă mai puține calorii. Acest fenomen se datorează recristalizării amidonului, ceea ce face ca o parte din acesta să nu mai fie digerabil.

"Temperatura la care consumăm un preparat influențează numărul de calorii asimilate. În cazul orezului, pastelor sau cartofilor, răcirea determină recristalizarea amidonului, iar acesta nu mai poate fi absorbit de intestin.

Așadar, salata orientală, orezul folosit la sushi sau pastele reci au un impact caloric mai mic", a explicat Mihaela Bilic pe rețelele sociale.

Nutriționista recomandă, de asemenea, alegerea versiunilor integrale pentru cereale și produse făinoase, deoarece acestea conțin fibre care reduc absorbția glucozei.

De exemplu, pastele din grâu dur au un indice glicemic mai mic comparativ cu orezul alb, care determină creșteri rapide ale glicemiei.

"Pâinea integrală are un indice glicemic de 65, în timp ce pâinea albă și chiflele depășesc valoarea de 100. Concluzia este că nu trebuie să eliminăm pâinea și făinoasele din alimentație, ci doar să fim atenți la cantitate și momentul din zi în care le consumăm", a mai adăugat Bilic.

Carbohidrații, cât de mult contează porția?

Un alt aspect esențial menționat de nutriționistă este controlul porțiilor de carbohidrați, mai ales pentru cei care vor să slăbească. Ea atrage atenția că nu trebuie să eliminăm complet aceste alimente, ci să avem grijă la cantitatea consumată.

"Porția corectă de făinoase ar trebui să fie cât palma – echivalentul unei felii de pâine sau a două-trei linguri de orez, paste, cartofi sau mămăligă. Aceasta poate fi inclusă la fiecare masă dacă nu aveți probleme cu greutatea.

Însă, pentru slăbit, e bine să renunțați la făinoase la masa de seară și să optați pentru proteine și legume după ora 18:00", a explicat specialista.

De asemenea, Mihaela Bilic a subliniat impactul alimentelor lichide asupra greutății, afirmând că zahărul din sucuri și smoothie-uri este absorbit mult mai rapid decât cel din alimente solide.

"Toate sucurile, inclusiv fresh-urile și smoothie-urile, predispun la îngrășare. Nu mai sunteți bebeluși, mestecați, nu beți cu paiul!", a concluzionat nutriționista.

Sursa foto: Shutterstock

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni