ß
  • PRO TV
  • (P) Romulus și Remus – fondatorii Romei

(P) Romulus și Remus – fondatorii Romei

(P) Romulus și Remus – fondatorii Romei

Roma a dominat o bună perioadă de vreme tot ce însemna civilizație europeană. Imperiul Roman a fost, la apogeul său, un centru comercial și cultural cunoscut în întreaga lume. De altfel exista și o vorbă – toate drumurile duc la Roma, în sensul că toate rutele comerciale ale vremii duceau într-acolo.

Vei afla în continuare legenda fondatorilor Romei, Romulus și Remus, una cu totul atipică însă în egală măsură interesantă.

Romulus și Remus – între adevăr și mit

Pentru început, trebuie să lămurim un lucru care a ridicat multe semne de întrebare. Este adevărată povestea lui Romulus și Remus? Există fundamente istorice sau relatări ori scrieri despre aceștia sau e doar un simplu mit?

Adevărul este că povestea lui Romulus și Remus este numai un mit, unul care s-a viralizat însă atingând dimensiuni atât de mari încât unii îl confundă cu istoria propriu-zisă.

Romulus și Remus între trecut și prezent

Cei doi fondatori ai Romei, Romulus și Remus au lăsat o amprentă deosebit de puternică asupra civilizațiilor vestice și central europene.

De altfel, numele lor au dăinuit peste veacuri. Celebri senatori sau conducători ai Romei târzii au purtat aceste nume, iar numele de Remus îl putem găsi astăzi și în România, fiind un nume destul de popular.

Povestea fascinantă a lui Romulus și Remus a inspirat ulterior diverse domenii, cum ar fi cinematografia, literatura sau chiar industria de divertisment, în acest sens existând chiar și un slot video despre legenda întemeierii Romei, intitulat Legendary Rome pe care îl găsești acum chiar și cazinouri noi online.

Legenda nașterii Romei

Bunicul lui Romulus și Remus și fratele acestuia au primit ca moștenire primul dreptul la tron (Numitor) și Amulius a primit trezoreria regatului.

Amulius, având averea de partea sa, își detronează fratele, iar mai apoi ordonă ca fiica acestuia, Rhea, să fie ținută la templu ca vestală, fiindu-i astfel imposibil să dea naștere unor copii.

Doar că soarta are un simț al ironiei aparte uneori, iar Marte, zeul războiului, îi face vizite lui Rhea, iar aceasta din urmă dă naștere la doi copii, Romulus și Remus.

Amulius s-a enervat și a ordonat ca Rhea să fie ucisă, alături de cei doi fii ai săi, doar că slujitorul încredințat cu uciderea celor doi prunci n-a avut tăria să facă acest gest, ci i-a pus într-un coș și le-a dat drumul pe apele Tibrului.

Tiberinus, zeu al râurilor, se înduioșează de micuții care pluteau în derivă pe râu și îi salvează, urcându-i pe dealul Palatin.

Acolo i-a zărit o lupoaică și i-a alăptat, lupoaica astfel crescându-i pe cei doi alături de puii săi. De aici și simbolistica reprezentativă cu Romulus și Remus alăptându-se de la lupoaică.

Mai târziu, un păstor care frecventa zona, Faustulus, îi găsește pe cei doi copii și îi duce acasă la el, spunându-i soției că îi vor crește ca pe fiii proprii.

După ce au crescut mari, Romulus și Remus au fost foarte precoce în a depista faptul că statul eșuase, iar conflictele interne și taberele aflate în război de gherilă permanent nu puteau menține ordinea.

Ei au înțeles atunci ideea necesității unui nou stat, a unei noi forme de organizare a populației și de aceea au decis să construiască un oraș exact în locul unde fuseseră abandonați și lăsați morții.

Dar aici a intervenit prima dilemă – Romulus și Remus erau frați gemeni, deci care dintre ei va avea dreptul să dea numele orașului nou înființat și cine îl va conduce? Pentru că zeii le hotărâseră soarta până în acel punct al vieții lor, au decis să lase lucrurile să continue în același fel.

Au decis să iasă fiecare pe un deal și să observe câți vulturi zboară pe cer într-o anumită dimineață.

Legenda spune că Remus ar fi fost primul care a văzut vulturii pe cer, în număr de 6, dând de veste slujitorilor. După aceea, Romulus a ieșit și el pe deal în dimineața următoare și a văzut un stol de 12 vulturi.

O variantă spune că a avut loc o încăierare puternică între susținătorii lui Remus (care pretindeau că el a văzut primul vulturii și lui i s-au arătat mai întâi) și cei ai lui Romulus (care susțineau că acesta a văzut un număr de păsări de două ori mai mare, semn al bunăvoinței zeilor).

Din încleștare a ieșit victorios Romulus care și-ar fi ucis fratele, rămânând astfel unic stăpânitor pe cetatea pe care a și denumit-o după numele său – Roma.

De altfel, se spune că la moartea fratelui său, Romulus ar fi spus că cine îndrăznește să treacă peste aceste ziduri să împărtășească soarta învinsului acestuia, cu referire directă la fratele său.

După ce a întemeiat orașul Roma, care avea ulterior să devină cel mai mare imperiu din Europa, legenda spune că Romulus a procedat la întărirea defensivă a Dealului Palatin, o fortificație excelentă, după care a ținut slujbe religioase în cinstea marilor zeități.

Romulus și Remus sunt legați în mod strâns de legenda nașterii statului Roman. Chiar dacă la începutul său era doar un mic oraș format din locuitori de origine latină, populația a crescut.

Armatele romane au contribuit decisiv la o extindere masivă a imperiului și pe continentul african, Roma controlând tot ce însemna rută comercială europeană în momentul său de expansiune maximă.

Decizia ONJN nr. 907/19.05.2016

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni