Longevitatea reprezinta o chestiune care tine mai mult de gene si de ereditate decât de stilul de viata si de regimul alimentar, potrivit unui studiu realizat recent de cercetatorii israelieni, publicat in revista Societatii americane de geriatrie.
Oamenii de stiinta au realizat acest studiu pe un esantion de 477 de evrei askenazi, cu vârstele cuprinse in intervalul 95-122 de ani, care traiesc singuri. Aproximativ 75% dintre participanti erau femei.
Populatia de evrei askenazi a fost aleasa deoarece ea este "mai uniforma decât altele din punct de vedere genetic, ceea ce face mai usoara descoperirea genelor diferite", au explicat autorii studiului.
In ansamblu, persoanele in vârsta din acest grup aveau stiluri de viata similare cu media populatiei, in ceea ce priveste raportul greutate/ inaltime, regimul exercitiilor fizice, regimul alimentar si fumatul.
Comparatiile au fost facute cu un esantion de 3.164 de persoane nascute in aceeasi perioada cu persoanele din grupul de studiu si au fost realizate intre anii 1971 si 1975 in cadrul unui studiu national despre sanatate si nutritie.
Rezultatele au aratat faptul ca persoanele care au trait cel mai mult au consumat mai mult alcool si au facut mai putin sport in comparatie cu media generala. Circa 24% dintre barbatii care au trait cel mai mult au consumat alcool in fiecare zi, comparativ cu procentul de 22% inregistrat in media populatiei masculine, iar 43% dintre ei au facut cu regularitate exercitii fizice, comparativ cu procentul de 57% inregistrat in media populatiei masculine.
"Acest studiu sugereaza faptul ca persoanele care traiesc cel putin 100 de ani trebuie sa posede anumite gene de longevitate suplimentara care le servesc drept protectie contra efectelor nocive ale unui mod de viata putin sanatos", a declarat Nir Barzilai, directorul Institute for Aging Research din cadrul Universitatii Yeshiva din New York, unul dintre principalii autori ai studiului.
"Desi acest studiu a dovedit faptul ca persoanele «centenare» pot fi obeze, pot sa fumeze si sa nu faca sport, acest stil de viata nu este deloc recomandat pentru cei mai multi dintre oamenii care nu prezinta cazuri de longevitate deosebita in familiile lor", a concluzionat Nir Barzilai.
Sursa: Mediafax